Oslo Maraton 2017 | Livsstil | CompareKing
Maraton løpere

Oslo Maraton 2017

15. og 16. september braker det løs igjen, da vil Oslo sentrum være fylt av løpsentusiaster med nummer på brystet, tilskuere, vakter og kanskje turister som ikke helt vet hva alt oppstyret dreier seg om. Oslo Maraton har blitt arrangert helt siden 1981, men interessen og størrelsen har variert basert på samfunnets generelle interesse for jogging og løping. Enten du har trent intensivt for å bli med selv, skal prøve en av de kortere avstandene, eller bare vil heie på de som løper og kjenne på livet i byen denne dagen, er Oslo Maraton en morsom dag for mange tusen mennesker. Det har blitt et inkluderende arrangement som har distanser som passer for løpere på alle nivåer, barn, funkis- og rullestoldeltakere.

Historien om Oslo Maraton

Det første arrangementet gikk altså av stabelen i 1981, og da deltok blant annet Fred Lebow som var grunnlegger og leder for New York Marathon. Han hadde uttalt at Oslo Maraton var ett av de beste løpene han hadde deltatt i, og var nok med på å bidra til at Oslo og Norge fikk en knallstart som maraton arrangør på verdensbasis. Allerede i 1982 satte vår kjære Grete Waitz uoffisiell verdensrekord på halvmaraton da hun løp de 21 kilometerne på imponerende 1:07:50. Grete inspirerte mange og i 1985 var det flere kvinner som deltok enn årene før, og nå hadde joggebølgen virkelig begynt å skylle over Norge. To år senere ble til og med slagordet «klart jeg skal løpe Oslo Maraton» med på å gjøre arrangementet til Norges tredje nasjonaldag sammen med 17. mai og Holmennkollsøndag. Dette førte til noen gode år og deltakerrekord i 1994 med hele 14200 løpere. Denne storhetstiden for Oslo Maraton varte i noen år, men i 1998 dabbet plutselig interessen av når treningssentrene virkelig satte inn støtet i Norge. Interessen for Oslo Maraton erfarte en såpass stor nedgang at Bislett Alliansen så seg nødt til å avlyse maraton distansen i 2001. I 2002 ble kun halv- og minimaraton arrangert med bare 1000 deltakere og i 2003 ble hele Oslo Maraton avlyst grunnet lave påmeldingstall. Historien om Oslo Maraton endte allikevel ikke der, og allerede i 2004 tok Sportsklubben Vidar over og arrangerte tre distanser; maraton, halvmaraton og 5 km. 2010 var året når igjen alle rekorder ble slått og det var på nytt populært å løpe Maraton, antall påmeldte i 2013 var 23000. Året etter det ble det for første gang også mulig å se på Danske Bank Oslo Maraton direktesendt på NRK. 2015 markerte starten for Oslotrippelen og i 2016 ble BMW den nye tittelsponsoren, som også er sponsoren i år.

 

Les også: Mosjon er den beste medisinen

 

Distanser

Vet du egentlig hvor langt man må løpe for å fullføre en maraton? Hvis det har skremt deg fra i det hele tatt å delta, kan du trøste deg med at det er flere distanser å velge mellom hvis du har lyst til å prøve deg i Oslo Maraton.

Maraton  - 42,195 meter må du legge bak deg i Oslos gater for å kunne fullføre en maraton. Det er utvilsomt mange kilometer og de som klarer å gjennomføre kan virkelig føle seg stolte. Det er en stor påkjenning for kroppen, og lett å forstå at maraton-løpere må drive med målrettet trening for å kunne passere målstreken med hevede armer.

Halvmaraton – som du sikkert klarte å regne deg frem til er en halv maraton eller 21 km. Det kan være litt mer overkommelig enn en hel maraton, men fortsatt en bragd og mer enn langt nok for mange. Oslo Maraton løypa er 21 km lang og du får gleden av å løpe langs fjorden i Oslos gater. Melder du deg på maraton distansen løper du denne løypa to ganger.

10 for Grete – Det er selve løpsdronningen Grete Waitz som har fått denne distansen navngitt etter seg. For de som synes at maratonlengdene er uoverkommelig, men at 3 km blir litt for kort, kan 10 for Grete passe perfekt. Selv med en moderat treningsbakgrunn, kan du løpe en mil og ta del i det store arrangementet.

3 for alle – Denne distansen åpner for at Oslo Maraton inkluderer løpere på alle nivåer. Enten du har lyst til å sette du personlig rekord, eller bare vil løpe i et rolig tempo med en venn foran publikum, er dette et alternativ som gir deg muligheten.

Oslotrippelen – Hvis du er i så god form at du løper en maraton og tenker at du fortsatt har flere mil igjen i beina, er du kanskje klar for Oslotrippelen. Dette er en distanse på hele 73 km, så du løper først en maraton, så en halvmaraton og til slutt 10 km. For å kunne prestere på dette nivået, er du nødt til å forberede deg godt på forhånd både fysisk og mentalt. Det er et eget trippeltelt satt opp ved mål/start, og for å kunne fullføre forutsetter det at du løper hver av de tre distansene innen makstidene for å rekke neste.

Barnas Maraton – I regi av SK Vidar og Idrettsbarnehagen, kan barn fra 0 – 12 delta i barnas maraton på Kontraskjæret. Det er ulike distanser i forhold til alder.

 

Les også: 6 ting du kan bruke tiden på i Oslo

 

Klar ferdig LØP!

Det er ikke mange dager igjen før BMW Oslo Maraton inntar hovedstadens gater, så det er nok mange som er spente nå og håper all treningen vil være verdt det. Det er også mulig for bedrifter å delta ved å registrere lag på påmeldingen. Alt du skulle trenge av praktisk informasjon finner du på nettsiden til oslomaraton.no. Der kan du også finne forslag for treningsprogram i forhold til de forskjellige distansene, hvis du heller vil begynne å forberede deg for neste år. For dere som skal delta i år, ønsker alle vi i Compare King dere masse lykke til!

By Emma, 12 Sep 2017
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18