Spar Penger På Forsikringene Dine | Forsikring | CompareKing
Har du oversikt over egne forsikringer?

På tide med vårrengjøring i forsikringene dine?

Det kan virke som et utrolig ork å skulle ta en skikkelig gjennomgang av noe så lite spennende som forsikringer. Derfor er det nok mange som ikke vier det en tanke, tar opp forsikringer i samme bank som man har lån, og blir der. For noen er dette det billigste og beste, men de aller fleste kan spare mye ved å ta noen enkle grep. Det trenger ikke være så vanskelig som man forestiller seg heller. Alt avhenger av hvilke forsikringer du trenger i forhold til situasjonen du befinner deg i. Uansett vil det være noen av rådene her som passer for deg.
 

Få riktig utgangspunkt

Vet du nøyaktig hva du betaler og hva du er forsikret for? Ta en grundig gjennomgang så du har et godt utgangspunkt for å avgjøre om du bør ha alle forsikringene spredd eller samlet. Samtidig kan du sjekke at du ikke har forsikringer du ikke trenger. Både banker og forsikringsselskaper er ivrige på å selge forsikringer, så mange ender opp med poliser de strengt tatt ikke trenger. Se over om det er noen du kan hoppe over, og innenfor hver forsikring kan det også hende du kan spare på å endre dekningen. Spesielt innen bilforsikring for eksempel er det mange som betaler for mye. Hvis du ikke har en dyr bil kan det kanskje lønne seg å ha delkasko istedenfor full kasko. I tillegg er det mulig å sette opp egenandelen ved skade. Da vil forsikringspremien bli mindre, noe som kan lønne seg over tid.  Noe annet du også skal tenke over er at de fleste forsikringsselskapene har rabattordninger som slår inn hvis du samler flere forsikringer hos dem. Med disse rabattene kan du spare opp mot 20%, så med mindre du har spesielt gunstige forsikringsavtaler gjennom fagforeninger eller lignende vil det lønne seg å samle alt på ett sted.


Les også: Slik forsikrer du deg mot økonomisk tap ved død - livsforsikring
 

Bytt bank eller forsikringsselskap

Som vi har skrevet om før kan du spare penger på å bytte bank, og det samme gjelder forsikringsselskap. Derfor, etter du har fått oversikt over hvilke forsikringer du trenger til hvilken dekning, bør du ta en ringerunde og se hvor du får best pris. Ikke ta for gitt at du har konkurransedyktige bankbetingelser. Ofte viser det seg også at det kan være mer å hente på å ha flere kundeforhold sammenlignet med å samle alle banktjenester på ett sted. Det samme gjelder forsikringsselskap. Selve byttet eller opprettelse av nytt kundeforhold er ikke vanskelig. Når du har bestemt deg, vil banken eller forsikringsselskapet som oftest ordne alt for deg. Du må bare gi dem din bekreftelse og godkjenning. Hvis du prøver å navigere deg gjennom jungelen av alle aktører på internett, bør du alltid være varsom. Finanstilsynet publiserer navngitte aktører som operer uten tillatelse når de blir kjent med det, så du kan kontrollere med dem hvis du er i tvil.


Les også: Er du godt nok sikret mot ID-tyveri?
 

De viktigste forsikringene

Dette varierer selvfølgelig, men hvis vi antar at gjennomsnittspersonen har jobb, hus og bil, er det noen poliser det er lurere enn andre å betale for.
 

Husforsikring

Hvis du eier bolig, enten det er hus, rekkehus, fritidsbolig, selveier eller borettslag leilighet, må du tegne hus- og innboforsikring. Hvis boligen er i et sameie (selveier, aksje eller borettslag) vil husforsikringen tegnes av styret på vegnet av alle andelshaverne. Din andel av forsikringspremien kommer av felleskostnadene. Det vil si at du ikke trenger å tegne husforsikring på egenhånd som andelshaver i et sameie. Innboet må du derimot tegne egen forsikring for. For å ta husforsikring først, så varierer det fra selskap til selskap og avhenger av blant annet hvor boligen er, boligens standard og størrelse. I tillegg vil prisen du betaler avhenge av hvilken type forsikring og dekninger som velges. Forsikringen bør som et minimum dekke skader som kommer som en følge av vannlekkasjer, lynnedslag, brann og lignende.
 

Innboforsikring

Denne forsikringen må du ha uansett hvordan bolig du eier eller leier. Husforsikringen dekker bygningen, mens innborsikringen dekker innboet, det vil si innhold som løse og faste gjenstander. Hvis du kun har husforsikring vil du ha et stort økonomisk tap hvis en vannlekkasje ødelegger alt du eier. En innboforsikring dekker skader eller tap, av dine personlige eiendeler, som kommer som en følge av brann, tyverier, vannlekkasjer, uhell osv.
 

Bilforsikring

Det er flere ting du bør ta med i vurderingen før du velger bilforsikring. Det viktigste er at du er sikker på at du er tilstrekkelig dekket om et uhell inntreffer. Dette vil du selvfølgelig også gjøre til lavest mulig forsikringspremie. Noen av hovedpunktene er hvem forsikringen skal gjelde for og hvor skal den gjelde. I tillegg må du velge om du trenger tilleggsdekning gjennom helkasko, eller holder det med delkasko? Bilforsikringen vil sørge for at du har krav på erstatning fra forsikringsselskapet om du blir påført en skade. Er du skyldig i å forvolde andres skade gjennom grov uaktsomhet, kan du derimot bli erstatningsansvarlig overfor selskapet. Faktorer som påvirker prisen på forsikringen din er årlig kjørelengde, bonus, kasko, egenandel, sikkerhetsutstyr og lignende. Ta en gjennomgang for å se hva som lønner seg for din bil.


Les også: 5 tips for billig bilforsikring
 

Reiseforsikring

Hvilket forsikringsbehov du har avhenger av hvor ofte du reiser, hvor du skal reise og hvor godt du selv ønsker å være dekket. Du kan sjekke UDs land- og reiseinformasjon på utenriksdepartementets nettsider for å få pålitelig informasjon om landet du skal reise til. En reiseforsikring trenger ikke være dyr, men du vil ikke være foruten når du ferierer i utlandet. Den kan redde deg hvis du blir syk, forsinket, utsatt for tyveri eller mister bagasjen. Altså alt fra små til store problemer på ferie kan reddes av en reiseforsikring.


Andre forsikringer du kanskje trenger kan være båt-, uføre-, livsforsikring og så videre. Gjør deg opp en formening om hvilke forsikringer du ønsker til hvilken dekning før du kontakter de som vil selge deg polisene, så har du et bra utgangspunkt.


Kilde:
www.finansportalen.no
By Emma, 04 Apr 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18