Nå vil vi leie hytte fremfor å eie | Livsstil | CompareKing
Leie eller eie i fjellheimen?

Påskefjellet preges av ny Hytte-trend

Vi nordmenn er glade i å reise, og antall utenlandsreiser for Ola og Kari ser ut til å øke for hvert år. Påsken er annerledes derimot, da vil de aller fleste bli i Norge og mange søker til fjellet. Mange har egne hytter, noen får låne eller leie, men noen familier har aldri opplevd hyttekos i den norske fjellheimen.  Det er kanskje på vei til å snu nå. Det er en ny trend som åpner for at flere kan både eie og leie hytter. Noe av takken kan rettes mot delingsøkonomiens inntog. Så hva er denne trenden, og hva er det egentlig vi higer etter når vi kjører langt hjemmefra for å sitte i en hytte blant fjelltoppene? Les videre hvis du ønsker svar på dette.
 

Påskeferien skal man ikke kimse av

Hytteavisen.no skrev om en undersøkelse TNS Gallup hadde foretatt på vegne av NHO Reiseliv. Ifølge undersøkelsen vil så mye som halvparten av alle nordmenn ta påskeferie. Av dem, vil fire av fem bli i Norge. Det var flere i år enn i fjor som hadde gitt uttrykk for at de ønsket å tilbringe påsken i en hytte med venner og familie. Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv hadde sagt til NTB at hun mener det er utenkelig for de fleste av oss å gjøre noe annet enn å dra til fjells med våre kjære i påsken. Hun mener noe av grunnen er at nordmenn elsker tradisjoner, og påsken er høyt opp på lista for tradisjoner sammenlignet med de andre høytidene. Ifølge Krohn Devold er de mest populære fjellaktivitetene ski, friluft og samvær med familie og venner. Undersøkelsen ga ikke belegg for å påstå at det er den svake kronekursen som får flere nordmenn til å velge Norge fremfor utenlandske destinasjoner. Folk flest sin privatøkonomi bar ikke preg av å være svekket, de fleste som besvarte undersøkelsen trodde de ville bruke omtrent like mye penger i påskeferien i år som i fjor.

Les også: Aktiv ferie – proppfull av opplevelser


Trendy å leie fremfor å eie

Flere aviser har skrevet om at det å leie fremfor å eie blir vår nye livsstil, og dette gjelder også hyttene våre. Leder for senter for tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH), Tor W. Andreassen påpeker, til Dine Penger, at det å leie ut hytter selvfølgelig ikke er et nytt fenomen, men tilgjengeligheten har nå blitt en helt annen takket være de nye appene. Dette er jo et tydelig bevis på at delingsøkonomien brer om seg i Norge. Bergens Tidende skrev også om denne fremtredende trenden. Eiendomsmegler Christian Haatuft forklarte prinsippene bak utlei-konseptet for Hus og Hjem. Ifølge han er det flere av de eldre hotellene på Geilo som nå satser mer på utleie. Som et eksempel omtalte han Solli hotell som bygget 13 hytter i 1996 på eiendommen sin, sentralt plassert i dalbunnen mot Vestlia. De 13 hyttene er nå seksjonert ut og hver enkelt hytte har sin egen eiende tomt. En hytte, på rundt 60 kvadratmeter koster 1,25 millioner kroner. Haatuft mener at dette gjør hyttedrømmen tilgjengelig for flere kundegrupper, og hyttene har snart solgt ut. Det som gjør dette konseptet annerledes er at kjøperen av hytta forplikter seg til å leie den ut 50 prosent, eller i 26 av årets 52 uker. Det er eieren som bestemmer når hun eller han selv vil være på hytta. Eieren trenger ikke å ta seg bryet med utleie da det er et eget bookingselskap som ordner det. For denne tjenesten tar de 25 prosent av leieinntektene. Eieren sitter igjen med de resterende 75 prosent. Haatuft tror de aller fleste bruker egen hytte vesentlig sjeldnere enn 26 uker av året, så leieinntektene kan bidra til en grei finansiering av hytta. Han la til at selve Solli Hotell vil bli bygget om til utleie leiligheter snart, og det er heller ikke umulig at det samme vil skje på Ustaoset høyfjellshotell.

Les også: Norge på sitt vakreste


Hva trekker oss til fjells?

Det finnes utallige svar til dette spørsmålet og derfor finnes det også utallige alternativer for de som ønsker å tilbringe tid på en fjellhytte. Geografi er en ting, hyttene finner du ikke bare på høyfjellet, men også i daler og ved større byer. Når det kommer til selve hyttene er det noe for enhver smak. Du kan velge mellom alt fra tradisjonelle, enkle hytter med utedo til luksushytter med boblebad og badstue. Selv om noen trives godt innendørs og da kanskje ønsker en velutstyrt hytte, er nok det største trekkplasteret naturopplevelsene. Du skal lete lenge etter et vakrere sted en den norske fjellheimen hvor man kan bade i tjern, plukke molter, sove under åpen himmel, gå-/sykle-/ski- tur, eller padle. Skisport må selvfølgelig også nevnes. Den nye leie-trenden kan gjøre skiferien til et billig alternativ som skissert av Dine Penger, i alle fall i forhold til boutgifter. De avbildet en jentegjeng som hadde leid en omgjort garasje på Hulbak camping i Hemsedal. De betalte kun 2500 kr samlet for en hel sesong, og fortalte at de stadig reiser opp fra Oslo med venner og familie. Det er mye som tyder på at hyttemarkedet er under utvikling, så nå kan alle slags folk kose seg i norsk natur. Hvis du ikke må jobbe i påsken, er det nå kanskje flere muligheter for å tilbringe høytiden på høyfjellet.
God påske!

Les også: Verdens beste skiferie

Kilder:
www.hytteavisen.no
www.bt.no
www.novasol.no
By Emma, 18 Mar 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18