Refinansiering Av Lån Spar Tusenvis Av Kroner | Refinansiering | CompareKing
refinansiering av lån

Refinansiering av lån - spar tusenvis av kroner i året

Per dags dato ligger styringsrenten hos Norges Bank på 1,5 prosent og prognosene tilsier at den vil holdes på et lavt nivå ut 2016. Hva vil dette ha å si for deg som forbruker? Og hvordan vil du kunne påvirkes?


På grunn av en lav styringsrente har flere banker den siste tiden satt ned rentene de opererer med på lånene sine. Da kan det være gunstig for deg som forbruker å refinansiere dine lån. Hvis du sitter på lån med flytende rente kan det være lurt å ta et møte med banken for å reforhandle din nåværende rente, men om du har lån med fastrente eller kredittkortgjeld kan det være lønnsomt med refinansiering.
 

Hva er fordelene med refinansiering av lån? 

Refinansiering av lån innebærer at en som forbruker tar opp et nytt lån for å nedbetale et eldre lån eller at man samler flere smålån under et nytt og større lån. Man får ikke slettet noe gjeld, men man kan få bedre rentebetingelser om man tar opp et nytt lån etter renten er satt ned. Derfor kan det akkurat nå være lurt for deg som forbruker og sjekke hva slags betingelser en kan få hos forskjellige banker. Andre fordeler ved refinansiering er at man kan redusere gebyrer (ved å samle flere smålån under et større lån), og man får bedre oversikt over privatøkonomien. 

La oss se på et fiktivt eksempel med dyre lån og kredittkortgjeld. 

I eksempelet over har forbrukeren et totalt lånebeløp på 75,000 kroner og en totalutgift per måned på 1,302.85 kroner. 1,197.85 kroner er renteutgifter, mens 105 kroner er fakturagebyrer. Ved å refinansiere etter en rentenedsettelse er det mulig å spare penger både på renteutgifter og på gebyrkostnader.  

Etter refinansieringen er totalutgiften per måned 991.25 kroner. Her har vi fått ned gebyrkostnadene ved å samle alle smålån under et større lån, og vi har fått bedre rentebetingelser etter refinansieringen. Totalt har forbrukeren i dette eksempelet spart 311.6 kroner per måned*. Dette frigjør midler som gjør det mulig å betale ned gjelden hurtigere, eller frigjør midler til sparing. I eksempelet over har også forbrukeren fått bedre oversikt over privatøkonomien og trenger kun å forholde seg til et lån. 

LES OGSÅ: Avdragsfrie lån - en god hjelper eller noe man bør unngå? 

Uansett størrelse eller antall lån/gjeld som skal refinansieres er det veldig viktig at du som forbruker har fullstendig oversikt over totalkostnadene før du leter etter nye tilbud, slik at du er sikker på at en refinansiering vil lønne seg.  

Refinansiering av Boliglån

Ved refinansiering av boliglån kan også boligens verdi bidra til bedre rentebetingelser. Om du tror boligen din har steget i verdi kan det lønne seg å få en ny verdivurdering eller takst. Kommer boliglånet ditt innenfor 60% av boligens verdi, er det ofte et godt grunnlag for å kunne reforhandle betingelsene på ditt nåværende lån.

La oss se å et fiktivt eksempel:

Lånesum: 2,350,000 kroner
Kjøpesum: 3,000,000 kroner
Ny-takst: 4,000,000 kroner

I eksempelet over ser vi at boliglånet er 78.3% av kjøpesummen når boligen blir kjøpt. Når verdien av boligen har steget til 4,000,000 kroner er boliglånet 58.75% av boligens verdi. Lånet er da kommet under 60% av boligens verdi og dette kan gi grunnlag for endring av betingelser** hos de fleste bankene i Norge. 

*Forbrukeren og eksempelet er fiktivt og ment som et oversiktlig eksempel. Betingelsene man få vil variere fra person til person. 

**Rentebetingelsene på boliglån blir også styrt av andre faktorer som påvirker rentebetingelser på alle typer lån, slik som formue, andre lån og betalingsevne.  

By , 14 Oct 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18