Nok et kutt i styringsrenten | Investering | CompareKing
Rentenedgang igjen!

Rentenytt pryder overskriftene igjen

Det har vært mye skriverier om renter det siste året, både fra oss og alle andre. Det er allikevel ikke til å unngå hvis man har en interesse for hva som skjer i finansverdenen, og det har vært historiske utviklinger i rentemarkedet det siste året. Nå har Norges Bank igjen nedjustert styringsrenten. Tidligere har bankene vært raske med å følge opp med rentekutt for sine kunder, men denne gangen har det tatt nesten en uke før den første storbanken kom på banen. Vil du nyte godt av den siste utviklingen?


Pressemelding fra Norges Bank 17. mars 2016

Denne måneden hadde Norges Bank rentemøte og det ble besluttet at styringsrenten skulle settes ned 0,25 prosentenheter til 0,50 prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarte at nedjusteringen kommer fordi vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket. Kronesvekkelsen har løftet veksten i konsumprisene, men de forventer at prisveksten vil avta etter hvert. Olsen utelukker heller ikke at styringsrenten blir satt ned ytterligere i løpet av året, og skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil de heller ikke utelukke en negativ styringsrente. Dagens Næringsliv spurte sentralbanksjefen, på pressekonferansen, om han kunne komme med eksempler på hva de mener med «nye store forstyrrelser», men det ønsket ikke Olsen å svare på. Hvis du lurer på hva som sannsynligvis skjer om renten blir negativ, kan du lese om det her. Det var flere økonomer som forutså rentekuttet som kom nå, men noen tror også det er mindre fare for ustabilitet. Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets sa i meglerhusets morgenrapport at oljeprisen og veksten i norsk økonomi nå er lavere enn ventet. Forventet lønnsvekst har avtatt, men boligpriser og kreditt vokser litt svakere enn før, så faren for finansiell ustabilitet er mindre.


Les også: Alt du trenger å vite om konsumprisindeks.


Bankene slang seg på rentebølgen

Det var to storbanker som senket boliglånsrenten etter at Norges Bank kuttet styringsrenten.  Danske Bank, som er Norges 3. største bank, ble den første banken som kuttet rentene etter at sentralbanken holdt pressemeldingen 17. mars. Danske Bank kuttet rentene med inntil 0,15 prosentpoeng. Til nå er det kun Sparebank 1 Nord-Norge som har kuttet rentene i etterkant av sentralbankens kutt. Nå som Danske Bank gikk foran med et godt eksempel derimot, kom det raskt bekreftelser om at DNB også kuttet rentene på boliglån med opp til 0,15 prosent. Trond Bentestuen, konserndirektør for personmarkedet i DNB, sa til DN at som følge av utviklingen i rentemarkedet og konkurransesituasjonen, har banken besluttet å kutte boliglånsrentene med inntil 0,15 prosentpoeng. Bentestuen fortsatte med å si at norsk økonomi er i endring og nå befinner vi oss i et lavrentescenario. I tillegg har bankenes kostnad økt den siste tiden etter de har hentet penger i det internasjonale markedet. Det er derfor flere ting som må tas med i vurderingen når de skal beregne renten. Det beste rentetilbudet DNB nå vil tilby blir på 1,90 prosent, og det vil gjelde for unge førstegangsetablerere (BLU Start). For nye lån vil de nye prisene være gjeldende fra 29. mars, men for eksisterende kunder trer endringene i kraft først 30. mai.


Les også: Gladnyhet for unge boligkjøpere.


Ønsker å ta en større posisjon i det norske markedet

Danske Bank informerte også om at de også reduserer innskuddsrente, og deres beste rente i personmarkedet vil nå være 0,65 prosent. Norgessjef i Danske Bank, Trond F. Mellingsæter viste til den sterke konkurransen i boliglånsmarkedet i Norge for tiden, når han sa til DN at de ønsker å ta en større posisjon i markedet. I tillegg til den sterke konkurransen sa Mellingsæter at etterspørselen etter boliglån fra kundene nå er noe lavere sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, men etterspørselen er fortsatt positiv. Han tror at usikkerheten i norsk økonomi er gjenspeilet i eiendomsmarkedet. Hos Danske bank trer de nye rentesatsene i kraft 29. mars for nye lån og 6. juni for eksisterende kunder.


Les også: Boligpriser og andre prognoser for 2016.
 

Handelsbanken blir også med på moroa

Kort tid etter DNB informerte om rentekutt meldte også Handelsbanken om at de gjør det samme. For å være konkurransedyktige mot markedets beste kunder opplyser Handelsbanken om at de justerer boliglånsrentene med inntil 0,15 prosentpoeng, til Dagens Næringsliv. Kunder som vil få rentenedsettelse vil få informasjon om dette etter påske. Unni Strømstad i Nordea fortalte til DN at de også følger markedet tett, men hun kan ikke si noe før de eventuelt gjør noe. I forkant av det siste rentemøtet hos Norges bank oppstod det en fastrentekrig blant flere av Norges storbanker. Flere banker tilbyr nå boliglån med tre års bindingstid til en rente på 1,95 prosent.

Det er altså ikke slutt på rentenedgangen enda og alle med boliglån kan nyte lave renter en stund til. For eksisterende boliglån er det bare å utnytte situasjonen, og man kan på lang sikt spare mye på å betale ned litt ekstra så lenge rentene er lave. For de som skal ta opp nye boliglån er det også gode tider, men de bør kanskje ta litt mer med i beregningen hva de har råd til å betale de neste årene. Rentene vil nok ikke holde seg lave for alltid, så det er kanskje ikke anbefalt å ta opp lån nå basert på at man vil ha den samme lave renten de neste 30 årene. På den annen side, kan ikke jeg si noe sikkert, men historisk sett er det sannsynlig at renten vil gå opp igjen om noen år.

Kilder:
www.norges-bank.no
www.dn.no
By Emma, 26 Mar 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18