Spar tusenlapper - Sjekk selvangivelsen nøye | Sparetips | CompareKing
Gå grundig igjennom selvangivelsen

Selvangivelsen 2015

For noen dager siden var selvangivelsen for 2015 klar, og med mindre du har reservert deg for elektronisk selvangivelse, kan du nå logge inn på Skatteetatens sider for å finne ut om du betalte tilstrekkelig skatt i fjor. Hvis du betalte for mye kan du glede deg til en liten bonus til sommeren. Hvis du har reservert deg for elektronisk selvangivelse vil du isteden få den tilsendt i posten i starten av april. Du har frem til 30. april for å endre og levere selvangivelsen for inntektsåret 2015. Noen bruker mye tid på dette, mens andre leverer nesten usett. Hvis du tilhører den siste gruppen kan det hende du går glipp av flere tusen kroner. Her vil du få noen enkle tips for hvordan du kan sørge for å være sikker på at du får mest mulig ut av selvangivelsen din.
 

Sjekk og dobbeltsjekk

Det første de aller fleste av oss vil sjekke er om vi får igjen penger eller om vi er nødt til å betale restskatt. Denne informasjonen finner du på nest siste side i selvangivelsen, under teksten «foreløpig beregnet skatt til gode uten renter». Hvis det er et minustegn foran beløpet, er du skyldig skatt, hvis ikke har du fått igjen penger på skatten. Du bør alltid forsikre deg om at alt stemmer, og sjekke om du har fått alle fradragene du har krav på. Det første og enkleste å sjekke er lønnsinntekt og skatt. Årsoppgave eller lønns- og trekkoppgave får du fra arbeidsgiver, så trenger du bare å sammenligne summene her med tallene i selvangivelsen. Det er flere hjelpemidler tilgjengelig på skatteetaten.no som gjør det enklere for deg å gå igjennom selvangivelsen. Kontroller at tallene som allerede er utfylt stemmer. Finn frem tredjepartsoppgaver fra eksempelvis banker, arbeidsgiver og pensjonsutbetaler. Ta en titt og tenk etter om det stemmer. Kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter, oppfordrer alle til å sjekke selvangivelsen og understreker at den som er tilgjengelig nå bare er en foreløpig oversikt til nrk.no. NRK snakket også med Roar Lyby, veileder i Skatteetaten, som kom med noen av de neste tipsene.


Les også: Alle monner drar.


Skatteklasse

Hvis du står oppført i skatteklasse 1 har du mest selskap, og her gis det et personfradrag på 50 400 kroner. Giftet du deg etter 1. november i 2014 må dere be om å få selvangivelsene behandlet sammen. Er en av dere uten inntekt, kan den andre ha rett på klasse 2, der det gis personfradrag på kr. 74 250. Som ektefeller står man fritt til å overføre kapitalinntekter og kapitalkostnader mellom seg, så begge kan få utnyttet fullt personfradrag i skatteklasse 1.
 

Reisefradrag

De to viktigste postene for reisefradrag er 3.2.8 som gjelder reise mellom hjem og arbeidssted, og 3.2.9 for besøksreise i hjemmet for pendlere. Hvis du som skatteyter har krav på begge deler, vil postene legges sammen. Reisefradraget står ferdig utfylt på selvangivelsen hvis du har ført det opp tidligere. Selv om du ikke har fått reisefradrag før, kan det hende du har krav på det nå dersom du har flyttet eller byttet arbeidsplass. For å få fradrag må reiseutgiftene overstige 16 000 kroner. Uansett hva dine virkelige utgifter er, har du krav på fradraget som beregnes etter reiseavstand i kilometer. Det gjelder også uansett hvordan du reiser til jobb, om du kjører selv eller sitter på med andre. Som hovedregel skal du ha fulltidsjobb hele året med minst 46,4 kilometer fram og tilbake mellom hjemstedet og arbeidsplassen.


Les også: Gjør 2016 til ditt år!
 

Flyttet, solgt eller kjøpt ny bolig?

Hvis du har byttet adresse bør du gjøre deg godt kjent med post 2.8 og 4.3. Har du kjøpt bolig kan det lønne seg å sjekke opplysningene om boligen din som er oppført i post 4.3.2 opp mot prospektet eller takstrapporten. Korriger om nødvendig. Hvis du har kjøpt eiendom sammen med en samboer, skal gjelden og gjeldsrentene fordeles i henhold til lånepapirene. Det vil bli fordelt etter hvor mange prosent dere eier hver. I tillegg bør dere forsikre dere om at dere står som samboere i post 1.3. Har dere en kontrakt som fordeler lånet annerledes, kan gjelden og rentene fordeles etter denne kontrakten.


Les også: Storbank satser på folkefinansiering​
 

Fradrag for småbarnsforeldre

Post 3.2.10 omhandler utgifter til barnepass. Hvis utgiftene er lavere enn maksbeløpet på 25 000 kroner for ett barn, og 15 000 kroner for hvert av de neste barna, kan du i tillegg kreve fradrag for omveien du eventuelt må kjøre for å levere i barnehagen. Enslige forsørgere har krav på et særfradrag. For å få dette må Nav anse deg som en reell enslig forsørge, som vil si at du har mottatt utvidet barnetrygd fra NAV etter barnetrygdloven §9 i løpet av inntektsåret. Mangler særfradraget i selvangivelsen, må du selv kontakte NAV og be om dokumentasjon på vedtaket.


Det er mange poster i selvangivelsen og det lønner seg å ta i bruk de tilgjengelige hjelpemidlene og ta en grundig gjennomgang. Husk at Skatteetaten aldri vet alt om deg, så undersøk om du har krav på flere skattekroner med fradragene du må føre opp selv. Det første skatteoppgjøret kommer 22. juni ifølge Skatteetaten. Hvis du skal få penger refundert bør du også kontrollere at kontonummeret du har oppgitt til Skatteetaten stemmer, da vil det gå raskere å få pengene på konto. Du kan sjekke og endre kontonummer hvis nødvendig mellom 31. mars og 15. mai.


Kilder:
www.skatteetaten.no
www.nrk.no
www.dinside.no
By Emma, 03 Apr 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18