8 tegn på at privatøkonomien er i fare | Kredittkort | CompareKing
Er privatøkonomien din i faresonen?

Sikre tegn på at privatøkonomien din er i faresonen

Mange husholdninger i Norge har betalingsproblemer, og mange flere er nok i faresonen, kanskje til og med uten å være klar over det. Nordmenn elsker å låne penger, og de fleste av oss har nok fått en purring eller to. Det er heller ikke uvanlig å leve fra lønning til lønning innimellom, eller bruke kredittkortet «bare fordi man fortjener det». Hvis det ikke er verre enn dette og du klarer å stramme inn forbruket igjen etter små utskeielser så har du ingenting å frykte. For noen dessverre er dette bare en del av en livsstil som bringer dem dypere og dypere ned i et finansielt mørke.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, skrev i Aftenposten om «seks tegn på at din privatøkonomi står på utrygg grunn». I tillegg publiserte Din Side «11 punkter som røper at du har brukt kredittkortet litt for ivrig» basert på en artikkel i Moneytalksnews. Det er en del likheter så vi har samlet de mest relevante faresignalene her, samt en del råd for å rette opp i ting som ikke er helt på stell.

Du er ikke ærlig med deg selv

Mange med kredittkortgjeld eller andre økonomiske problemer lever i fornektelse og undertrykker den dårlige samvittigheten ved å gjemme bort regningene. Hvis du er klar over at du har gjeld som burde ordnes opp i men øker forbruket og prøver å riste tankene av deg så kan dette være ett tidlig tegn på at du har for mye gjeld. Ta deg selv i nakken og vær ærlig så blir du kanskje positivt overrasket over hvor lite som skal til for å komme seg ut av gjeldsproblemene.

Du mangler oversikt

Hvis du vet at du skylder penger, men samtidig vet at du ikke klarer å betale alt uansett så har du kanskje mistet oversikten over hvor mye du skylder og hvem du står i gjeld til. Første rådet for å få bukt på et gjeldsproblem er å vite akkurat hvor ille situasjonen er. Gå igjennom regningene du har gjemt unna eller ring NAVs gjeldstelefon for veiledning så kommer du i gang. Å ta kontroll er det første vi skriver om i artikkelen 4 gode pengeråd du kan lære av.

Sene betalinger er regelen, ikke unntaket

Som vi skrev innledningsvis så er det ingen krise om man får en betalingspåminnelse, men når du stadig får purringer er det grunn til bekymring. Skaff deg oversikt over faste utgifter på månedsbasis, her vil ett personlig budsjett være til stor hjelp. Når du vet hvor mye du må betale hver måned kan du sette av dette beløpet med en gang lønningen kommer. Hvis du i tillegg setter opp automatisk trekk i nettbanken for disse regningene, kan du spare deg for mange purringer.

Du er butikkenes yndling

Har du noen gang kjøpt noe på kreditt selv om du har ubetalte regninger? De som ender opp med kredittkortgjeld har ofte vanskelig for å slutte med og bruke kredittkortet til tross for at gjelden vokser. Du kan raskt få oversikt på ditt eget forbruk i nettbanken om du ønsker det. Du vil takke deg selv om du klarer å holde deg til fornuftig bruk av kredittkort. Magne Gundersen, programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i Sparebank1 sier til Din Side at det bare er en måte å løse problemene på. Det er å kutte forbruket så mye at du bruker betydelig mindre enn hva du tjener. Først da har du et godt utgangspunkt for å kvitte deg med gjeld.

Du betaler lån med lån

Et tydelig tegn på at du er ute på tynn is er at du låner mer for å betale penger du allerede skylder. Det er sjelden det er boliglånet eller husleien som er grunnen til at folk får betalingsproblemer. I de fleste tilfeller starter vanskelighetene med kjøp på kreditt. Hvis du skylder penger til en kreditor er det bedre å kontakte de og be om en nedbetalingsavtale. Dette er ikke gøy for noen, men for kreditorene er dette hverdagskost så du trenger ikke kvie deg. De vil som oftest være behjelpelig med å finne en løsning som gjør at du får betalt det du skylder. Husk også at du får skattefradrag på lån og kredittkort.

Minimumsbeløp er alt du har råd til

Hvis du kun betaler minimumsbeløpet vil gjelden fortsette å vokse. Hvis du ikke klarer å betale avdrag på boliglånet ditt kan det være grunn til bekymring, spesielt med dagens lave rentenivå. Avdragsfrihet bør i beste tilfellet kun benyttes som en sikkerhetsventil i perioder med høye renter.

Sparekontoen er tom

Hvis alt du har til overs går til å betale ned på kredittkort så har du nok ingen sparekonto som buffer til uforutsette utgifter. Det vil også si at den dagen kjøleskapet ryker så må du kanskje ty til kredittkortet igjen og få større gjeldsproblemer.

Du har nådd kredittgrensen på minst ett kredittkort

Dette er nok et tydelig faresignal. Hvis du har flere kredittkort som er «sprengt» strekker kanskje ikke det du tjener til. Hvis du må jobbe overtid for å betale kredittkortgjeld så er du ute på utrygg grunn. Ett annet tegn på at du har for mye kredittkortgjeld er at du ikke får innvilget ny kredittgrense.

Gundersen uttalte til Din Side at betalingsproblemer sjelden er uforskyldt og at det som oftest handler om uansvarlighet. Samtidig mener han at mange kunne blitt stoppet før de pådro seg betalingsanmerkninger, da det går raskt utfor om man ikke klarer å betjene kredittkortregningen. Hvis du sliter med kredittkortgjeld eller annen gjeld så følg rådene ekspertene gir og ta affære så fort som mulig, da kan du kanskje klare å unngå at du bokstavelig talt må betale for dagens moro i årevis.

Kilder:

www.dinside.no

www.aftenposten.no

By Emma, 11 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18