Ikke gå glipp av skattefradrag på gjeldsrenter | Sparetips | CompareKing
Få penger igjen på skatten for lån og kredittkort

Skattefradrag på lån og kredittkort

Staten gir deg ikke alltid penger du har krav på med mindre du selv krever å få det utbetalt. Det er derfor lurt å sjekke selvangivelsen nøye hvert år, både for å være sikker på at alt som er oppført stemmer og for å være sikker på at man ikke har glemt å føre opp noe man kan få fratrekk for. Det kan virke som mye ekstra jobb, men hvis du kan få tilbake flere tusen helt lovlig er det vel verdt det. I denne artikkelen vil vi forklare hvilket skattefradrag du kan få på lån og kredittkort samt hvordan du går frem for å kreve det.

Få med deg alt

Hvis du har tatt opp boliglån og hatt en behjelpelig rådgiver i banken, så er du klar over at du får fradrag på skatten for rentene du betaler på lånet. Boliglånet skal være oppført i selvangivelsen automatisk og er nok sjelden feil, men det er allikevel ikke noe du skal ta for gitt. Det som kanskje er mindre kjent er at du også får skattefradrag på det du betaler av renter og gebyrer for forbrukslån og kredittkort. At man får fradrag for gebyrene, noe som spesielt er aktuelt når du tar opp forbrukslån, er noe de færreste er klar over. I tillegg er alle utgifter som oppstår i forbindelse med konvertering av lån, eksempelvis etableringsavgift ved bytte av bank, fradragsberettiget. Du kan til og med trekke det fra på skatten om du har leid inn en takstmann for å få en verdi på boligen din.

Er det verdt bryet?

Hvis du har holdt budsjett gjennom året, blir det enklere den dagen du skal hanskes med selvangivelsen. Når det kommer til skattefradrag er formålet å komme frem til din reelle inntekt, altså hvor mye du sitter igjen med etter renter, skatter og avgifter er trukket fra. Av den grunn er det en fordel for deg at du inkluderer alt du har av relevante utgifter. Inkludert i dette kommer renter på alle former for kreditt. Av dette kan du trekke fra 27 % på det beløpet som representerer de faktiske utgiftene du har hatt til renter og gebyrer. Ikke glem at både etableringsgebyr og andre administrative kostnader du har blitt belastet. Det er viktig å merke seg at du kun kan trekke fra det du har betalt. Hvis du har fått purring eller inkasso på utestående beløp kvalifiserer det ikke for skattefradrag. Det vil altså avhenge av hvor mye du betaler i gjeldsrenter, hvor mye du vil få igjen og om du synes det er verdt bryet. For mange nordmenn kan det bety flere tusen ekstra i lommeboken de ellers ikke ville sett. I tillegg er det vel heller ingen som misliker det faktum at forbrukslånet og kredittkortet i praksis er litt billigere.

Fremgangsmåte

Når selvangivelsen kommer så ta deg god tid til å sjekke at alle renteutgiftene du har hatt er ført opp. Hvis du har kredittkort gjennom en av de største bankene, så er utgiftene mest sannsynlig ført opp automatisk. Det samme gjelder boliglån og andre typer kreditt. Kontroller at alt stemmer da du selv har det fulle og hele ansvaret for at beløpene i selvangivelsen samsvarer med virkeligheten. Hvis det er noe som ikke stemmer så fjern beløpet og før inn det riktige. Er det noe som ikke er ført opp, så kan du gjøre det selv. De aktuelle postene, for utgifter knyttet til gjeld, i selvangivelsen er 3.3.1 og 4.8.1. Uansett hvor fristende det måtte være så husk at det ikke nytter å jukse med tallene, bankene sender ut årsoppgaver med fullstendig informasjon. 

Samboerskap

For personer som lever i samboerskap er det ekstra viktig å sjekke detaljene som er utfylt på forhånd i selvangivelsen for de ovennevnte postene. Hvis du har delt boliglån med en samboer så kan det føre til en liten ekstrajobb hvert år. Selv om dere i fellesskap har tatt opp lån i banken, er det ikke uvanlig at gjeld og renter bare blir innrapportert på en av låntakerne. Det vil si at som samboere må man selv fordele gjeld og renter på begge selvangivelsene. Du tenker kanskje at det lett kan løses ved at man regner ut hva som er en rettferdig fordeling, og gjør opp seg imellom når skattepengene er på konto. Dette er dessverre en fallgruve man må være obs på, samboere skal oppgi gjeld og renter i selvangivelsen som samsvarer med det som står på gjeldsbrevet i banken. Ektefeller trenger ikke følge disse reglene, de kan dele gjeldsrentene som de selv vil. Som samboer derimot, kan du kun få fradrag for renter du selv har betalt. Hvis alt er oppført på en person så stryker man ut det som står og fører opp halve beløpet hos hver. Hvis dere har delt lånet på en annen måte enn halvparten hver så må dere huske å legge ved en ekstra forklaring på hvorfor dette er tilfellet og i tillegg kunne henvise til en intern avtale.

Du velger selvfølgelig selv om du bare sender inn selvangivelsen sånn som den blir sendt til deg og håper på det beste, hvis ikke gjelder det bare å holde tunga rett i munnen, gå gjennom litt budsjetter og kontoutskrifter for å komme frem til hvor mye skattefradrag du har krav på.

Kilder:

www.dinside.no

www.kredittkortinfo.no

www.finansguide.com

By Emma, 04 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18