Hvordan det lønner seg å investere sparepengene | Investering | CompareKing
Hvor skal du investere sparepengene dine?

Slik bruker du sparepengene dine

Nå som det er rekordlave renter og krona har blitt svakere er optimismen for norsk økonomi litt svekket blant folk flest. I Dagbladet kunne vi lese om en årlig undersøkelse TNS Gallup foretar for Nordea og den viste at 42 prosent nå er bekymret for at sparepengene blir brukt opp i 2015, det er en betydelig økning fra fjorårets 30 prosent.  Det spekuleres i om folk må ta for seg av oppsparte midler for å opprettholde en viss livsstil. Når krona er svakere blir det dyrere for reiseglade nordmenn å være på ferie i utlandet blant annet. Hvis du er en av de som bekymrer deg, men ikke ønsker å tømme sparekontoen helt så har vi noen tips for hvordan du heller kan bruke sparepengene.

Dårlig business å spare?

Som vi tok for oss i en tidligere artikkel om renter, så var det gledelig nytt for alle med boliglån når bankene kuttet i renten. På den annen side er situasjonen en helt annen for de som har sparepenger i banken. Når boliglånsrentene settes ned reduseres også renten på bankinnskudd. Det vil si at hvis du har mer sparepenger enn gjeld, taper du totalt på rentekuttet. Dine Pengers rådgiver, Øyvind Røst, sa til E24 at avkastningen på banksparing blir svært lav når man iberegner skatt på renteinntekter, eventuell formueskatt samt effekten som lønnsvekst/inflasjon har på kjøpekraften til pengene. Røst fortsetter med å si at reelt sett kan avkastningen bli negativ, altså at realverdien av pengene i banken forvitrer sakte men sikkert. Av den grunn kan det være lurt å investere sparepengene på en måte som gir mer avkastning.

Invester i aksjer eller fond

Røst anbefaler å spare en god del i aksjefond eller aksjer for å opprettholde kjøpekraften på pengene dine. Det innebærer selvfølgelig en viss risiko, spesielt på kort sikt da det er store svingninger i aksjemarkedet. På langsikt derimot blir risikoen mindre og du kan forvente å få 3-4 prosent mer i avkastning sammenlignet med banksparing, ifølge Røst. E24 snakket også med administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF), Lasse Ruud, som sa seg i enig med Røst i forhold til investering i aksjer eller aksjefond. Han påpekte at aksjefond er det alternativet man kan forvente høyest avkastning fra sammenlignet med bankinnskudd, men da må man på samme tid regne med verdisvingninger underveis. Ifølge Ruud vil obligasjonsfond på lang sikt gi en høyere forventet avkastning enn pengemarkedsfond og med obligasjonsfond kan man også velge et som tar lav eller høy kredittrisiko. Begge sier aksjer gir best avkastning, men det fører med seg en større risiko. Alt i alt så har børsnoterte aksjer historisk sett utklasset bankinnskudd på lang sikt. Hvis du vil begi deg ut på aksjemarkedet, men trenger hjelp er det mange med gode råd å hente, du kan begynne med vår artikkel Slik investerer du som proffene.

Betal gjeld

Realiteten er somregel at man betaler mer i renter på gjelden enn det man får i avkastning for sparepengene i banken. Derfor kan det lønne seg, spesielt nå som avkastningen på sparepengene er minimal om ikke negativ, å kvitte seg med så mye gjeld som mulig. Det lureste er å betale den dyreste gjelden først, det vil si kredittkort og forbrukslån hvis du har det, altså der du har de dyreste rentene. Når du får unna gjelden som tynger mest på lommeboka i renter vil du etter hvert ha mer igjen av månedslønna til å betale ned på resterende gjeld, eller investere på annen måte. Hvis du ikke har dyrere gjeld er det ikke dumt å betale ned ekstra på boliglånet. Selv om rentene er redusert har de fleste mange år igjen og kan utnytte perioden med lave renter på å redusere nedbetalingsperioden.

Invester i egen bolig

Hvis du lenge har drømt om å pusse opp hjemme kan dette være en god tid for å gjøre akkurat det. Hvis du sammenligner avkastningen du vil få for pengene som står på sparekonto nå, med verdiøkningen boligen din vil få om du pusser opp så vil det mest sannsynlig lønne seg. Det er enkelte ting som vil øke verdien mer enn andre, og det er mange gode grunner for å pusse opp, så planlegg godt for å sikre investeringen din.  Hvis du ønsker råd for finansiering av oppussingen kan vi hjelpe med det.

Uansett hvordan du velger å investere sparepengene dine håper vi det bringer mer glede, siden du mest sannsynlig har jobbet hardt for pengene i utgangspunktet. Tenk langsiktig, lag budsjett og behold en buffer konto for uforutsette utgifter, så kommer du langt. Målet er å investere så du får avkastningen du går glipp av med dagens lave renter. Når rentene stiger kan du sette det forhåpentligvis økte beløpet inn på en sparekonto med høyere avkastning enn du får i dag. Hvis du ikke er interessert i å investere og vil spare nå så se deg om og sjekk med forskjellige banker for å sørge for at du får den beste renten.

Kilder:

www.e24.no

www.dagbladet.no

By Emma, 09 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18