Hvordan du kan forbedre din kredittscore | Livsstil | CompareKing
Få bedre kredittscore

Slik får du bedre kredittscore

Det er nok ingen som gleder seg over å gå til tannlegen, men lettelsen man kjenner på når man går ut med null hull gjør det verdt det. På samme måte kan det være irriterende når noen vilt fremmede skal utføre en kredittsjekk, eller en helsesjekk på din økonomi, og analysere personlig informasjon om deg for å bedømme om du er kredittverdig eller ikke. Det som gjør det mindre vondt i denne prosessen er å få svar om at økonomien din er i orden. For at du skal få et gledelig svar fra «finanslegene» har vi samlet noen tips for hvordan du kan påvirke din kredittscore positivt.

Hvorfor er kredittscore viktig?

Som vi skrev om i artikkelen hva er kredittscore, så kan selskaper kredittsjekke deg som privatperson når det inngår en form for kreditt i forbindelse med at du kjøper en vare eller tjeneste. Når du søker om lån eller kredittkort, eller kjøper abonnementstjenester som TV, bredbånd eller telefoni, innebærer det at du blir kredittsjekket. Det er også blitt mer og mer vanlig å bli kredittsjekket når du søker jobb. Derfor er det visse situasjoner, ofte viktige hendelser, som kan være avhengig av at du får en kredittscore som sier til kredittselskapet at du er til å stole på som betalende kunde. Du vil motta et brev om at en kredittsjekk er foretatt og du får en score mellom 0 og 100, jo høyere score jo mer kredittverdig er du. Hvilken situasjon du befinner deg i nå vil ha en innvirkning på hvilke tiltak som er nødvendig for å få en bedre kredittscore. Det beste er å forebygge ved å ha en ryddig økonomi fra begynnelsen så man slipper å drive brannslokking den dagen man trenger boliglån eller lignende, siden det dessverre ikke finnes noen snarveier.

Skaff deg oversikt

For å komme i forkjøpet og vite hva du trenger å ordne opp i så burde du ta en kredittsjekk på deg selv først og fremst. Da får du informasjon om din kredittverdighet, om det er registrert betalingsanmerkninger på deg, og du mottar en kredittscore. Denne informasjonen avgjør om du får kreditt eller ikke. Ved å ringe kredittselskapene og oppgi fødsels- og personnummeret ditt, kan du få tilsendt en kredittvurdering i posten. Hvis du kontakter Bisnode, tidligere AAA Soliditet, kan du og motta informasjon på SMS eller e-post. Hvis du ønsker svar på SMS må du bare sørge for å bruke en mobiltelefon som er registrert i ditt navn.

 

Vit hva du trenger å unngå

Det er mer som trekker ned en kredittscore enn opp så for å forbedre sin egen score må man fokusere på å unngå faktorer som påvirker negativt. Det følgende kan trekke ned din kredittscore:

  • Overtrekk av konti, sene innbetalinger av regninger og lignende.
  • Betalingsanmerkninger – uoppgjorte inkassokrav.
  • Insolvens eller gjeldsordning
  • Store svingninger i inntekten da dette indikerer en lite stabil økonomi.
  • Enkeltpersonforetak med betalingsanmerkninger

Selv om du ikke har betalingsanmerkninger, kan det være faktorer som trekker ned din kredittscore. Noen ganger kan til og med andres uansvarlighet spille en rolle. Med det menes at de bruker statistiske modeller for å regne ut din kredittverdighet og regner ut den historiske risikoen knyttet til personer med de samme kjennetegnene som deg. Derfor vil dine likheter med andre personer si noe om du klarer å betale for deg eller ikke. Hvis du flytter ofte kan dette telle negativt og unge mennesker vil generelt score lavt, rett og slett fordi det ikke er mye informasjon å skille dem på. I tillegg er unge personer i en periode av livet hvor de stadig får flere økonomiske forpliktelser. Alt i alt er det betalingsanmerkninger som allikevel veier tyngst, da kredittselskapene anser at det er 10 ganger så stor sannsynlighet for at du vil pådra deg en betalingsanmerkning hvis du har hatt en før.

Kjedelig men lett

Det høres kanskje banalt ut men for å få en god kredittscore så er det viktigste du trenger å forsikre deg om at du betaler i tide og på den måten unngår betalingsanmerkninger. Det betyr kanskje at du må takke nei til en helgetur til Las Vegas fordi strømregninga må betales, men den dagen du er en kredittsjekk unna drømmejobben eller et nytt hus så vil du nok tenke at det var verdt det. Stabil lønn er det beste da både reduksjon og økning utover normal lønnsvekst teller negativt. Hvis du i tillegg tar god hånd om finansene dine, vi har gode råd du kan lære av, så les og lær og ta fatt på privatøkonomien som en regnskapsfører ville gjort for et firma. Hvis du føler deg urettferdig vurdert ved en kredittsøknad så ikke gi opp håpet. Ta kontakt med långiveren direkte så du kan legge frem utfyllende informasjon som selskapet kan velge å vurdere eller ikke.

Kilder:

www.bisnode.no

www.dinside.no

By Emma, 23 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18