En guide til å løse betalingsproblemer | Refinansiering | CompareKing
Ikke unngå gjeldsproblemene

Slik kommer du ut av gjeldsproblemer

Hvis det er gått så langt at du ikke klarer å betale de faste, nødvendige utgiftene, som husleie, strøm, mat og lignende, er du nok bevisst på at du har et gjeldsproblem. Det kan allikevel også være et problem, hvis du må jobbe ekstremt mye for å dekke de faste utgiftene fordi du betaler skyhøye renter og avdrag på dyr gjeld. Det er fort gjort å begrave hodet i sanden og ikke takle problemet så fort det oppstår, men det er mye man kan gjøre selv og det finnes masse hjelp der ute så ikke fortvil.

Trekk pusten

Vit at du ikke er alene, mange sliter med gjeldsproblemer og som oftest er det ikke begrunnet i at man ikke vil gjøre opp for seg. Det er mer vanlig at betalingsproblemer oppstår i forbindelse med store uforutsette hendelser som skilsmisse, arbeidsledighet, dødsfall og lignende. Uansett hva som er årsaken til gjeldsproblemene så er det lurt å ta kontakt med de du skylder penger så tidlig som mulig og gi et godt grunnlag for å få løst problemene. Snakk med venner og familie for støtte og motivasjon. Skaff deg en fullstendig oversikt over problemet så blir det enklere å sette i gang og løse det. Ta imot all den hjelpen du kan få så blir det enklere, alle med betalingsproblemer får gratis rådgivning fra økonomirådstelefonen til NAV. På Norge.no finner du en veiviser i offentlige tjenester, her kan du lese om hvor du kan henvende deg hvis du får gjeldsproblemer, eller hvordan du kan få rettet opp feil i kredittopplysninger om deg.

Budsjett og gjeldsoversikt

For å få en fullstendig oversikt over økonomien din og forhindre større betalingsproblemer og en dårlig kredittscore i fremtiden bør du sette opp et budsjett. Bruk fakturaer, kvitteringer og kontoutskrifter så du kan se svart på hvitt hva dine forventede inntekter og utgifter vil være hver måned. Dette er spesielt viktig hvis du skal forplikte deg til et lån, men gir deg også et innblikk i unødvendige utgifter som kan kuttes. Det beste med et budsjett er at du blir mer bevisst på eget pengebruk. Du kan også sammenligne ditt forbruk med SIFOs Referansebudsjett 2015 som et hjelpemiddel til å revurdere livsstilen din, er du en av de som lever over måte kan dette være en god måte å stramme inn forbruket. Referansebudsjettet fra Statens Institutt for Forbruksforskning viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold, det kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et rimelig forbruksnivå.

Når du ser på de faste utgiftene som må dekkes hver måned, eksempelvis husleie, strøm og mat, og trekker det fra inntekten vet du hvor mye du har igjen til å dekke gjelden din. Det kan også lønne seg å sette opp de faste utgiftene som automatiske trekk i nettbanken, enten som e-faktura eller autogiro. På den måten er du garantert at de regningene alltid blir betalt i tide så du unngår gebyrer. Sett så opp en oversikt over alt du skylder. Gå gjennom alt av regninger og sorter etter leverandør og faktura- eller purredato. Før dette sammen med forfallsdato og beløp i en samlet oversikt så du kan kartlegge hva som må betales fort og hva som kan vente litt.

Start nedbetalingen

Når gjeldsoversikten din er ferdig ser du på forfallsdatoene for å se hva som må betales ned først. Dette er viktig for å unngå morarenter og betalingsanmerkninger. Etter det går du videre til å betale den dyreste gjelden, eksempelvis kredittkort og dyre smålån. Det kan være en fordel å sette seg inn i hvilke rettigheter man har ved låneopptak og kredittkjøp. Da har du litt forkunnskap når du kontakter kreditorene for å inngå nedbetalingsavtaler. Ta kontakt med dem du skylder penger så fort du vet at du vil ha vanskelig for å betale. På den måten viser du at du er opptatt av å gjøre opp for deg. I tillegg til å be kreditor om og ikke oversende kravet til inkassoselskap for innkreving, bør du også be de vurdere muligheten for å ettergi hele eller deler av krav om renter og gebyr mot at du dekker inn det opprinnelige kravet. Det er en stor seier hvis du lykkes med dette. Banker og finansieringsselskaper kan ofte hjelpe deg ved å gi deg avdragsfrihet på et lån eller forlenge løpetiden. Andre leverandører kan ofte tilby betalingsutsettelse og en nedbetalingsplan om du er tidlig ute.

Refinansiering

Hvis en stor det av gjeldsproblemene dine skyldes dyre smålån og kredittkort kan du spare masse penger månedlig ved å refinansiere. Det vil si at du samler all gjelden du betaler høye renter på i ett større lån med en lavere rente. Det blir enklere å håndtere hvis du bare får en post i budsjettet og gjeldsoversikten din, fremfor mange poster med forskjellige leverandører og forfallsdatoer. Gjennom Compareking kan du enkelt søke om refinansiering av gjeld fra 5000 kroner til 500 000 kroner.

Siste utvei

Hvis du ikke klarer å ordne opp i gjeldsproblemene selv kan du søke offentlig gjeldsordning. Det er for de som er alvorlig rammet av gjeldsproblemer, uansett årsak. Det er ingen lettvint løsning, men en siste mulighet til å få orden og kontroll over egen økonomi når gjeldsproblemene har blitt uoverkommelige. Du kan lese om gjeldsordningsloven i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets veileder.

Tenk langsiktig

For å unngå gjeldsproblemer i fremtiden lønner det seg å tenke frem i tid og være forberedt på det uforutsette. Fortsett med budsjett og sett opp en bufferkonto som kan brukes til utgifter man ikke har tatt høyde for i utgangspunktet. Hvis du ikke har penger til å sette inn på en slik konto med en gang kan du sette opp et automatisk trekk fra lønnskontoen hver måned. Det kan lønne seg å bruke en sparekonto med høyere rente enn brukskontoen og begrensede uttak i året. Om det skulle være at kjøleskapet slutter å virke, bilen bryter ned eller lignende er det viktig å kunne betale for dette uten at det går utover de faste utgiftene. For flere råd om hvordan du kan bli mer bevisst på eget forbruk og være smart med pengene dine så les vår artikkel 4 gode pengeråd som du kan lære av.

Kilder:

www.sifo.no

www.finansportalen.no

www.nettavisen.no

By Emma, 14 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18