Hvordan bruke kredittkort på en smart måte
credit-card

Smart bruk av kredittkort: 5 enkle steg

Kredittkort har et dårlig rykte på seg på grunn av høye renter, skjulte kostnader og økonomiske problemer som ofte følger med. Av den grunn, frarådes mange fra å bruke kredittkort. Det stemmer at mangel på selvdisiplin, dårlig pengevaner og lett tilgjengelig kreditt kan sette deg i en dårlig økonomisk situasjon, men det trenger nødvendigvis ikke å være sånn. Med noen få regler kan bruk av kredittkort faktisk være gunstig. Her er fem enkle regler du kan implementere for å få mest mulig ut av ditt kredittkort.

1. Ha et formål for kredittkortbruk

De fleste finansinstitusjoner prøver å lokke potensielle kunder med diverse fordeler, for eksempel rabatt i nettbutikker, bensin, flypoeng osv. Smart bruk av kredittkort handler stort sett om å få mest mulig ut av disse fordelene. Hvordan kan du gjøre det? Ved å finne ut hva du skal bruke kredittkortet til. Hvis du har et eller flere spesifikke formål for kredittkortet ditt, kan du enklere velge et kort som har fordeler du faktisk kommer til å benytte deg av. På denne måten kommer du faktisk til å tjene noe på kortbruken. 

For eksempel, hvis du shopper mye og kun tar kollektivtransport, har du mye mer bruk for et kort som har rabatter på nettbutikker fremfor et som tilbyr fordelsprogram for bensin og rabatt på bensinstasjoner. Å ha et formål for kredittkortet fungerer også som er en regel for når du kan eller ikke kan bruke kortet. Det kan hjelpe på å begrense forbruket.

Les også: Hvor får vi mest for krona på ferie?

2. Betal ned hele beløpet før rentefri periode utløper

De fleste kredittkort har en rentefri periode på 40-50 dager hvor det ikke påløper renter eller gebyrer på beløpet du har brukt. Benytt deg av dette. Sett deg ned en gang i måneden (gjerne på lønningsdagen) og betal alt du har brukt på kortet. Du kan også bruke anledningen til å gå gjennom kontoutskriften for å sjekke om det er noen ukjente betalinger som kan være svindelforsøk. 

3. Bruk kredittkortet når du handler på nett

Hvis du ikke har noe spesielt formål i tankene for kredittkortet ditt, kan det være lurt å bruke det hver gang du skal handle på nett. Med antall sikkerhetsbrudd som skjer i verden i dag er ingen data 100% trygg. Å bruke kredittkort for netthandel kan være en ekstra beskyttelse for svindel. Det er som regel lettere å få tilbake pengene når du betaler med kredittkortet sammenlignet med bankkort som er knyttet til din brukskonto. 

4. Sett kredittgrensen din selv

Visste du at du i de fleste tilfeller kan du sette din egen kredittramme? Du trenger altså ikke å takke ja til den største kredittgrensen du kan få. På denne måten beskytter du deg mot overforbruk og kjøp av ting du egentlig ikke trenger.

5. Finn ut av alle gebyrer og avgifter

I tillegg til rentesatsen og lengden på den rentefrie perioden, bør du kunne alle de andre gebyrene kortet har utenat. Har kortet årsavgift? Prøv å finne et uten. Koster det å ta ut penger i minibank eller betale regninger? Hvis du har tenkt å skaffe et kort for å bruke på reise, bør du vite hva det koster å bruke kortet i utlandet. Finnes det noe valutapåslag? Hvor hentes valutakurser fra? Med andre ord, les godt gjennom vilkår og betingelser for å vite akkurat hvor mye kredittkortbruken kommer til å koste deg. 

 

By Maria, 28 Feb 2018
imageMaria

Maria har en mastergrad fra Handelshøyskolen BI. Etter studiene har hun jobber i IT- og entreprenørbransjen før hun ble freelance skribent. I dag skriver hun om teknologi og økonomi for diverse bedrifter og nettsteder.

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18