Spar penger ved å bli mer miljøbevisst | Sparetips | CompareKing
Tenk grønt for å spare penger og miljøet.

Spar penger OG miljøet - Tenk grønt!

Ifølge Aftenposten har Nordea gjort en undersøkelse som viser at en av tre nordmenn bekymrer seg over økte kostnader som følge av miljøendringer i 2015. Hvis det stemmer så er det mange som vil være interessert i å lære litt om hvordan man faktisk kan spare penger ved å bli mer miljøbevisst i hverdagen. Miljøorganisasjonene mener at vårt private forbruk er den drivende kraften bak klimaforandringene. Enten du er enig i det eller ikke tenker du kanskje at det ikke vil utgjøre noen forskjell om du tar sykkel fremfor bil en dag, eller resirkulerer, men jo flere som kjøper, bruker og lever miljøvennlig, jo mer miljøvennlig blir samfunnet. Her er noen enkle grep du kan ta for å få en litt grønnere hverdag.

Shoppestopp

Dagens Næringsliv viser til forskning når de skriver at lykkefølelsen som kommer fra shopping er kortvarig. Det blir nesten som å ruse seg på shopping, man blir glad når man kjøper noe nytt, men så går det over når varen er brukt og man begynner å «lyste» etter noe annet nytt isteden. De skrev videre at nordmenn elsker å shoppe, noe som kan forklare hvorfor vi også elsker å låne penger, og forbruket vårt har økt med 21 prosent på 10 år. Bevisstheten har allikevel økt i samfunnet og begrepet «shoppestopp» har blitt trendy de siste årene, det innebærer at man skal ta en gitt periode, si ett år, hvor man ikke kjøper klær, sko eller ting som ikke er nyttegjenstander. For de som ikke er shoppegale fra før så holder det å bli en mer gjennomtenkt forbruker. Man kan planlegge kjøp så man unngår impuls, kjøpe dyrere klær som varer lenger, sy om klær man allerede har eller bytte med venner. Kort sagt, bli en mer bevisst forbruker. Det vil aldri være dumt å holde budsjett heller.

Korte og lange reiser

Istedenfor å bruke penger på klær kan du heller bruke det på opplevelser. Hvis lykke er målet, så er nok lykken mer langvarig om du kjøper en ferie istedenfor ett klesplagg som så vidt får plass i skapet. Hvis du i tillegg finner et feriemål som ikke er så langt unna at du trenger å fly så kutter du godt i utslippene og gjør ferien grønnere. Det er mange flotte reisemål i Norge eller hva med å ta den transsibirske jernbanen fra Moskva til Beijing? Du kan også gjøre de korte reisene grønnere. Reisevanene står for rundt 17 prosent av ditt klimafotavtrykk, ifølge framtiden.no, så du kan bidra om du lar bilen stå på de korteste turen. Uansett om du reiser kollektivt, går, sykler eller sitter på med naboen så kutter du utslippene og får noen kroner ekstra på kontoen.

Mat

Maten vår står for nesten 30 prosent av klimagassutslippet vårt ifølge framtiden.no, og de viser samtidig til at vi spiser nesten dobbelt så mye kjøtt som Helsedirektoratet anbefaler. Det er det høye forbruket av kjøtt, melk, ost, egg og smør som har skylda for det høye utslippet. Derfor kan vi heller bli hva vi spiser, altså grønnere ved å spise mer grønnsaker. Ved å spise mindre kjøtt og animalske produkter vil du være med på redusere utslippene. Det betyr ikke at vi alle må bli vegetarianer, men du kan redusere mengden kjøtt og øke mengden grønnsaker når du lager middag og kanskje innføre en vegetarisk dag i uken. Mye matlaging er sterkt preget av vaner og tradisjon så det kan kanskje skape litt moro på kjøkkenet hvis du eksperimenterer med nye grønnsaksretter. Prøv også å redusere matavfallet ved å planlegge matinnkjøpene og spise mer restemat.  

Energi

Mer aktivitet og mer grønnsaker vil gi deg mer energi så etter det kan du jo tenke på energibruken i hjemmet ditt også. Det er mange måter å bli mer energieffektiv på og klarer du å redusere strømforbruket kan du spare mye penger. Noen forslag er å redusere varmen på varmtvannstanken og termostaten, bytte til sparedusj og sparepærer, sette tetningslister på vinduene, etterisolere huset og installere varmepumpe. Det er også forskjell på strømmen du kjøper så for å gjøre Blekkulf stolt kan du kjøpe miljømerket strøm. Framtiden.no skriver at 8 av 10 nordmenn har strøm der opphavet ikke er garantert. Det vil si at du på papiret får 47 prosent av strømmen fra kull- og gasskraft, 33 prosent kjernekraft og bare 20 prosent vannkraft, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Miljømerket strøm har opprinnelsesgaranti som betyr at du kan dokumentere at ditt strømforbruk kommer fra fornybar energi.

Det trenger altså ikke å bli et kostbart prosjekt selv om du vil bli mer miljøbevisst i hverdagen. Små enkle grep kan til og med være godt for helsen og lommeboken din. Det er mye mer som kunne blitt inkludert i denne artikkelen, men det viktigste er å bli bevisst på sitt eget forbruk og livsstil. Man tar valg hver dag og veldig ofte kan man velge mer eller mindre miljøriktig. Når vanen din etter hvert blir at du velger grønt så er det ikke et ork lenger hvis du synes det virker sånn nå. Da kan du også dele dine erfaringer med venner og familie kanskje til og med arbeidsplassen. Jo flere som er med på å redusere klimagassutslipp desto bedre blir det for miljøet.

Kilder:

www.aftenposten.no

www.dn.no

www.framtiden.no

www.naturvernforbundet.no

By Emma, 10 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18