Spar penger ved å skru av roaming i utlandet | Livsstil | CompareKing
Travel

Spar tusenvis - Skru av roaming når du er i utlandet

I dagens samfunn har vi selverklærte mobilavhengige, folk som har høylydte private samtaler på offentlige plasser og andre som går på hverandre fordi øynene kun har fokus på mobilskjermen. Mobiltelefonen er ikke lenger bare for samtaler og tekstmeldinger, men har for lengst blitt et nytteverktøy for mange som har erstattet mange andre hverdagslige ting som kart, leksikon, fotografiapparat, kalender og lignende. Av den grunn har vi også hørt om enkelte som har fått seg et stygt sjokk i form av en enorm telefonregning etter de har vært i utlandet. Hvis man bruker telefonen på samme måte som man gjør hjemme kan ferien fort bli dyrere enn forventet. Å bruke mobilen i utlandet er uansett dyrere enn å bruke den hjemme i Norge, men dyrest av alt er bruken av data.

Roaming

En annen betegnelse for roaming er internasjonal gjesting og kommer fra at man er gjest på et annet lands datanettverk. De fleste mobilabonnementer har i dag databruk inkludert i prisen. Når det på samme tid finnes en app for alt gjør nok det at mange blir vant til å bruke datatjenester oftere og oftere da behov gjerne oppstår samtidig som tilgjengeligheten øker. Databruk i utlandet har blitt rimeligere enn det var for noen år tilbake, men det er fortsatt dyrere enn å bruke det hjemme. Derfor er det anbefalt å finne ut hvor høye kostnader man kan forvente seg med det abonnementet man selv har. For mange kan det være forvirrende med prisene fordi det ikke alltid er selvsagt hvor mye databruk en megabyte (MB) eller gigabyte (GB) innebærer.

Prisene vi bruker i denne artikkelen er fra 2013 så det er mest sannsynlig litt billigere i dag, men forskjellene mellom aktørene er fortsatt tilnærmet lik så det burde gi deg en god pekepinn for hvor landet ligger. Det viktigste med eksempelet er uansett å forklare hvor mye data som lastes ned gjennom normalbruk så du kan få en bedre forståelse for hva som kan straffe seg hvis du er i utlandet. EU-prisene per megabyte (MB) var i 2013 4,20 – 4,23 kr for Telenor, Netcom og Tele2. Onecall var noe billigere med 2,50 kr/MB. Chess var klart den billigste da de kuttet prisene fra 4,99kr til 1,99/MB.

Les også: Slik finner du billige flybilletter

Pris per MB

På de fleste smarttelefoner kan man få en oversikt over egen databruk og se hva man bruker mest. På den måten kan du planlegge hva du kanskje bør ligge unna hvis du skal utenlands. Det er verdt å merke seg at det også er dyrere å koble opp en PC med mobildata enn å bruke mobiltelefonen til datatjenester. Hvis du besøker nettavisen vg.no lastes det ned rundt 3,7 MB for hver sidevisning med en smarttelefon. Basert på prisene ovenfor generer det en kostnad på rundt 15,60 kr hos Telenor, Netcom og Tele2, 9,25 kr hos Onecall og 7,40 kr hos Chess. Disse prisene er basert på Europa og når vi sammenligner med USA så ser man at prisene stiger betraktelig. Til sammenligning koster det i USA 148 hos Telenor, 74 kr. med Netcom og 37 kr. hos Onecall og Tele2 per sidevisning av VG Nett.

Computerworld skrev om videostreaming for å illustrere hvor dyrt det kan bli med roaming. Det var også store forskjeller mellom operatørene. På det dyreste kan det koste deg 40 000 kr. for en times videostreaming. I en miniundersøkelse sammenlignet de priser for 1GB databruk i Sverige og USA. Operatøren som kom best ut var Tele2 som var gratis i Sverige men kostet 1043 kr. i USA. Den dyreste var helt klart Telenor med en kostnad på 2109 kr i Sverige og hele 40 960 kr. i USA. Disse prisene var fra 2014.

Hvordan spare penger.

Det enkleste er selvfølgelig å skru av roaming når du er i utlandet så slipper du overraskelsen når regninga kommer. På IPhone er dataroaming skrudd av som standard og på alle andre telefoner kan det skrus av via innstillinger. Hvis du vil bruke kart eller trenger tilgang til mail eller lignende så er det måter å gjøre dette billigere på selv om du er i utlandet. Flere operatører tilbyr «surfe-pakker» som både gjør det billigere å bruke data i utlandet på samme tid som de vil gi deg beskjed når du nærmer deg en satt grense du selv kan velge. Hvis funksjonen ikke stopper automatisk når du når grensa er det viktig og ikke godkjenne videre bruk da dette igjen kan bli veldig dyrt.

En annen måte å spare penger på er gjennom å bruke wifi. De fleste hoteller har gratis wifi og da kan du skru av dataroaming og surfe gratis uansett hvor du er i verden. For større reisefølger som bruker mye data kan det lønne seg å kjøpe et lokalt abonnement med ubegrenset datatrafikk. Hvis du har med en enhet, eksempelvis en smarttelefon, som kan brukes som et modem, kan denne settes opp og da kan man logge på dette wifi nettet med telefoner, nettbrett eller bærbare datamaskiner.

Les også: 4 gode pengeråd du kan lære av

En lysere fremtid for roaming?

EU kommisær Neelie Kroes ønsker å fjerne roaming i EU frem til 2016. Europadepartementet har vedtatt å fjerne all roaming innen desember i 2015. For at dette skal tre i kraft må medlemslandene først godta vedtaket. Fagdirektør i forbrukerrådet, Finn Myrstad, mener at mobiloperatørene i mange land bruker kundenes utenlandsreiser som en melkeku. Han sier også at det er en forbrukerseier av historiske dimensjoner dersom roaming blir fjernet i EUs medlemsland, til aftenposten. Vi håper dette gir deg noen idéer for hvordan du kan bruke datatjenester i utlandet uten at det trenger å koste skjorta. Da kan du kose deg på ferie uten å gå deg vill fordi du ikke tør å skru på kartfunksjonen.

 

Kilder:

www.uio.no

www.cw.no

www.aftenposten.no

www.tu.no

By Emma, 29 Jun 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18