Spørsmål Og Svar Om Forbrukslån | Forbrukslån | CompareKing
spørsmål om forbrukslån

Spørsmål Og Svar Om Forbrukslån

Vi har fått en del henvendelser våre lesere om forbrukslån og hvordan det fungerer. Derfor har vi laget en liten liste med en del spørsmål og svar om forbrukslån. 

Jeg tjener mindre enn 120 000 kroner i året – kan jeg søke om forbrukslån?

Ulike selskap har ulike krav, men vanligvis så er en brutto årsinntekt på mindre enn 120 000 kroner for lavt. Hvis du er medlem i et kundeprogram slik som Nordea sitt Check-in program så er det mulig at du kan få innvilget et lån selv om du har en lav årsinntekt.

Hvis du ikke er medlem i et kundeprogram så anbefaler vi at du søker med en medsøker ettersom dette vil øke sjangsene dine. Realistisk sett så kan det fort bli vanskelig å nedbetale et lån om du tjener mindre enn 120 000 kroner i året. Ikke bare skal du nedbetale lånet, men du skal også overleve.

Jeg har søkt om 250 000 kroner – blir hele beløpet innvilget?

Hvor mye du kan låne vil variere fra person til person. Selvom du søker om 250 000 kroner er det ikke sikkert at det blir innvilget. Lånegiver vil se på en rekke ting når de evaluerer søknaden din slik som inntekt, gjeldsposter, kreditt historie og mer. Basert på en denne vurderingen så vil lånegiver enten gi deg et tilbud eller avslå søknaden din.

Beløpet du får låne og renten du betaler for lånet er med andre ord basert på hvor “attraktiv” du er som kunde. Det hjelper ikke å ha høy inntekt om du har mye utestående gjeld.

Mange banker ønsker å låne ut penger til eksisterende kunder ettersom det er lettere for banken å få en oversikt over betalingsevnen til kunden. Det er også mulig at banken er villig til å tilby deg bedre betingelser om du er en “god kunde”.

La oss ta en nærmere titt på Ola Nordmann. Ola har akkurat søkt om et forbrukslån uten sikkerhet på 300 000 kroner i banken hvor han har vært kunde i snart 10 år. Banken vurderer søknaden hans og bestemmer seg for at han faller inn i en “lavrisiko-gruppe”. På bakgrunn av det så bestmmer banken seg for å innvilge 80% av beløpet han har søkt om. Grunnen til at han ikke får 100% er fordi gjeldspostene hans er litt for store.

Noe du alltid burde sjekke er om du må betale et etableringsgebyr ved innvilget og utbetalt lån. Det finnes banker som ikke tar slike gebyrer, så dette er noe du burde sjekke. 

Hvor lang tid har jeg på å nedbetale lånet?

Normalt sett ikke mer enn 15 år. Komplett Bank, som er en ny aktør på markedet, tilbyr forbrukslån uten nedbetalingstid. Ja, du hørte riktig, det er ingen nedbetalingstid. Det er ikke alltid like bra når du ikke har en tid å forholde deg til, så her bør du være forsiktig.

De fleste som får utbetalt forbrukslån velger å nedbetale lånet innen 5-7 år. Jo fortere du nedbetaler lånet, jo bedre er det for økonomien din. Som du sikkert vet så kan rentekostnaden fort bli høy om du velger å nedbetalet lånet over en periode på 15 år.

Forbrukslån må, som alle lån, nedbetales innen en viss periode og det kan fort bli dyrt om du ikke klarer å kontrollere økonomien din. Før du søker om lån er det viktig at du tar et oppgjør med deg selv og privatøkonomien din.

Kan jeg ta opp lån for å nedbetale mine eksisterende smålån og kredittkortgjeld?

Ja, det kan du! Det er faktisk vanlig at forbrukere velger å refinansiere dyre smålån. Ikke bare sparer du penger, men du får også en bedre oversikt over økonomien din.

Kan jeg søke om lån selv om jeg har betalingsanmerkninger?

De fleste banker vil avslå en lånesøknad om du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Det finnes selskaper slik som Bluestep Finans som gir lån til forbrukere som sliter med dårlig kreditt historie. Hvis du er en av de som får lån hos Bluestep Finans så må du regne med at rentekostnaden blir høy.

Når alt kommer til alt, så er det viktig at du har en åpen dialog med banken om du sliter med å nedbetale lånet ditt. En betalingsanmerkning er veldig unødvendig og det vil gjøre livet ditt vanskeligere. 

Bildet brukt i denne artikkelen er designet av Freepik

By , 09 Sep 2014
Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18