Hvordan Bli Et Vellykket Startup? | Investering | CompareKing
Blir du den neste startup som vill erobre globen?

Startups i Norge

Hvis du for eksempel drømmer om å «make it big in America» så er nok ikke startups et fremmedord for deg. Du har kunnet lese artikler her, på CompareKing, om hvordan tjene sin første million, og lignende, men vi har aldri tilegnet en helt artikkel til startups. Det er tiden inne for nå, og det er mye spennende å lære om denne scenen i Norge. I denne artikkelen kan du lære hva som ligger bak konseptet startup i seg selv, noen tips for og lykkes, samt noen av eventene som er verdt å få med seg hvis du har en god idé, men ønsker litt hjelp for å komme i mål. Hvis du har en ny idé som på en eller annen måte kan forandre verden, eller i alle fall en liten del av den, så er du kanskje du blir blant neste års topp startups.

 

Hva kjennetegner startups?

Når man snakker om startups i forretningsverdenen omhandler det typisk en nyopprettet gründer virksomhet som er raskt voksende og sikter seg inn på å dekke et markedsbehov. Dette gjør de ved å tilby et innovativt produkt, en prosess eller tjeneste. En startup er vanligvis et firma som en liten bedrift, eller flere enkeltpersoner som samarbeider om en god idé de mener har livets rett. Som ved alle andre nyskapninger lønner det seg å ha en forretningsplan, og jobbe strukturert mot et mål. De aller fleste oppstarts selskapene tenker også som oftest litt større enn sitt lokale marked, og det er ikke uvanlig at de prøver å få suksess i utlandet også.


Les også: Norges beste jobber

 

Secret to success

Ifølge Jennifer Vessels som er fra det Silicon Valley baserte selskapet Next Step er det bare 1 av 20 norske oppstartselskaper med gode idéer som lykkes internasjonalt. Sammenlignbart er det så mange som 2-3 av 10 lykkes internasjonalt fra USA. Dette sa hun på et frokostmøte i regi av Connect Norge, ifølge cloudnames.com. De skrev også om professor Carl A. Solberg fra BI som presenterte resultatet fra en undersøkelse utført for Innovasjon Norge med tittelen «Fem drivere for suksess i utlandet». Resultatet ga oss ikke en oppskrift for hvordan man garantert kan sikre seg suksess internasjonalt, men de pekte på en del fellestrekk blant de mest vellykkede startups. Fellestrekkene de oppsummerte på cloudnames.com var:

-    Bak de fleste vellykkede start-ups står gründere som har et brennende engasjement
-    Ikke kast bort tiden på nøye planlegging
-    Du har ikke tid til å gjøre grundige markedsanalyser før du går i gang
-    Ikke utvikle deg i hjel. Lanser ditt produkt før det er ferdig
-    Ikke gap over for mye, konsentrer deg om en liten del av markedet og bli god der først!
-    Fokuser på salg til kunder som vil kjøpe ditt produkt, spør de hva som kan bli bedre og gjør produktet ditt bedre etter kundens tilbakemelding
-    Skal du jobbe internasjonalt er du avhengig av lokale partnere du kan stole på
-    Selskaper som lykkes har gjerne aktive eiere og et styre som er engasjert.

Ifølge Vessels er ikke startup gründerne med i gamet for pengene, hun mener de gjør det for å forandre verden og brukte Steve Jobs som eksempel. Hun utdypet det med at hvis du skaper verdier for folk og tilbyr noe de vil ha fordi det kan gjøre en forskjell i hverdagen, så vil pengene komme etter det.


Les også: Er app-markedet mettet?

 

Viktige eventer

Selv med et brennende engasjement og en brakende god idè er det få som kommer seg helt i mål alene. Kun supermennesker klarer å holde motivasjonen på topp til enhver tid, og for alle andre hjelper det å støtte seg på andre for å finne inspirasjon. Begivenheter med mange likesinnede mennesker som har respekt for hvor mye man kan vinne på å dele erfaringer kan være enormt motiverende og i noen tilfeller utslagsgivende for at noen tar steget ut og lanserer idéen de har jobbet på. Erfaringsutveksling, motivasjon og lagånd er tre nøkkelord som kan knyttes til startup eventer. Her er noen eksempler på eventer i regi av startupnorway.com:

Startup Extreme
-    Det er to forskjellige arrangementer under denne tittelen, enten en dagskonferanse i Bergen for entreprenører, grunnleggere og investorer, eller en 2 dagers samling på Voss med 150 spesielt inviterte deltakere. Både nordiske startups, internasjonale investorer, media og andre nøkkelaktører samles for ekstreme aktiviteter i Norge.

Angel Challenge
-    Dette er et startup investerings program for investorer og entreprenører. Fokuset er på å utdanne nye angel investorer for å bygge kompetanse blant startups og investorer rundt angel investering gjennom forelesninger og samarbeidsgrupper.

Nordic Startup Awards
-    Denne begivenheten anerkjenner og feirer startup økosystemet som er basert i Norden. Finalen går på rundgang mellom de forskjellige nordiske landene, i 2014 var den store finalen i Oslo.

Startup weekend
-    Dette arrangementet skjer enten i Oslo eller Bergen en gang i året. Startup weekend er en raskt voksende organisasjon som jobber for å fremme entreprenørskap. Helgen er en 54 timers konkurranse hvor oppfinnsomme sjeler møtes for å utvikle en forretningsidé til en startup i løpet av en helg. Det innebærer at du skal utvikle et forretningskonsept, prototype og kapre de første kundene. Som du sikkert kan se for deg er dette en intens samling hvor gründere og interessenter møter mentorer med kompetanse innenfor forretningsutvikling, design og IT. Med god hjelp underveis er målet at hvert lag skal kunne levere et salgspitch på søndagen foran en fagjury. De beste lagene får priser som vil hjelpe dem videre med prosjektet.


Høres det skummelt ut eller skikkelig spennende? Kort oppsummert virker det som at det kan lønne seg å velge bort årevis med markedsundersøkelser og testing av markedet, sett i gang og våg deg ut på markedet så kan du tilpasse produktet underveis. Lykke til!


Kilder:
www.en.wikipedia.org
www.cloudnames.com
www.startupnorway.com
By Emma, 25 Dec 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18