Hva er folkefinansiering? | Investering | CompareKing
Vil du bli med på spleiselag for oppstartsbedrifter?

Storbank satser på folkefinansiering

Folkefinansiering, også kalt crowdfunding, er en ny måte å samle inn penger til et prosjekt på. Hvis du har en storslått idé, men mangler kapital for å iverksette prosjektet, kan du presentere idéen på en crowdfunding plattform på internett. Etter det er det opp til nettverket ditt og andre potensielle bidragsytere å avgjøre om de vil investere penger i prosjektet ditt. Selve konseptet er ingen nyhet, men det vil få en helt annen utbredelse i løpet av året ifølge Nordea. Det er mange former for folkefinansiering og det kan være enkeltpersoner, bedrifter eller organisasjoner som tar initiativ for å samle inn støtte fra enkeltpersoner. Formål som katastrofehjelp, politiske kampanjer eller det lokale sportslaget er eksempler på godt kjente former for folkefinansiering. Takket være sosiale medier og sikre betalingsløsninger på internett, er det nå enklere å koble gründerne med investorene, eller de veldedige organisasjonene med nordmenn som vil bidra. Det er flere små aktører som legger til rette for folkefinansiering i Norge i dag, men nå varsles det at de store bankene snart vil ta del i dette markedet også.

 

Flere former av folkefinansiering

Det finnes i hovedsak fire ulike former for folkefinansiering:
1.    Donasjoner, pengeinnsamling – bidragsytere støtter en god sak uten å få noe igjen. For eksempel katastrofehjelp ved jordskjelv eller flom.
2.    Belønning – Hvis du bidrar med penger vil du få noe igjen, kan være produkt eller tjeneste.
3.    Lån – Det blir satt en rente på bakgrunn av risiko for bedriften, som betales av bidragsyter.
4.    Aksje – Ved å investere i selskapet får du eierandeler tilsvarende bidraget.

Et klassisk folkefinansieringsprosjekt kan starte med at noen ønsker å produsere et produkt, for eksempel et musikkalbum. For å finansiere dette ber de om hjelp fra alle som vil høre. Som takk for hjelpen, får alle som har bidratt enten ett eksemplar av musikkalbumet, eller en annen form for belønning. Musikkfans og venner vil være interessert i å støtte prosjektet for å kunne nyte musikken eller bare hjelpe en man kjenner på veien. Noe som nå har blitt veldig populært i Europa er folkefinansiering av selskaper, hvor belønningen er aksjer i selskapet. I 2015 formidlet britiske crowdfunding plattformer over fire milliarder kroner i aksjebasert folkefinansiering. Det var en firedobling sammenlignet med året før ifølge Dagens Næringsliv. Storbritannia står for nærmere 80 prosent av all formidling på det europeiske markedet. Nå later det til at flere land vil ha en del av kaka og de siste månedene har det vært gjennomført flere aksjebaserte folkefinansieringsprosjekter i Norge. Både under Tech Live-konferansen i Oslo i februar og Technoport i Trondheim forrige uke, ble det investert over en million til oppstarts bedrifter.


Les også: Lett å bli rik i Norge!

 

Norden blir med på moroa

Tidligere denne uken ble det kjent at storbanken Nordea lanserer folkefinansiering med aksjer som belønning i Finland, men vi i Norge må fortsatt smøre oss med tålmodighet. Dette blir den første aksjebaserte folkefinansieringsplattformen laget av en nordisk bank, og det vil åpne opp for at andre norske banke kan følge trenden. Plattformen heter Nordea Crowdfunding og nyheten spredte seg fort i svenske medier etter at Twitter-kontoen gikk live. Christian Steffensen, pressesjef i Nordea, forklarte til DN at dette er utviklet i Nordea-konsernet, og planen er å innføre det i Norge i løpet av 2016. Når kvartalsrapport ble lagt frem i dag kunne han fortelle at de er i snakk med finanstilsynet for å kunne lansere en tjeneste i tråd med gjeldene lover og regler. Den finske filialsjefen Vesa Rihiimäki, skrev på Linkedin: «Endelig er vi her! Pilotselskaper har blitt valgt, men ikke nøl med å ta kontakt hvis du er interessert, så vil vi se hva vi kan gjøre. Vi vil hjelpe oppstarts bedrifter og vekstbedrifter i tidlig fase med denne typen tjenester», ifølge DN.


Les også: Slik bruker du sparepengene dine

 

Hvordan lykkes med crowdfunding?

Både bedrifter og investorer kan nyte fordeler gjennom folkefinansiering. Bedriften kan få rask tilgang på kapital ved at ideen presenteres for et nettverk av potensielle investorer. På samme tid får bedriften en bekreftelse fra markedet på om ideen har noe for seg. Privatpersoner på sin side får tilgang til å investere i prosjekter de interesserer seg for. Som du har lest nå er det flere former for crowdfunding og til dels er det et nytt konsept i Norge, så du gjør lurt i å planlegge litt for og lykkes. Her er DNB sine 5 tips for crowdfunding:

1.    Velg riktig form for crowdfunding for ditt prosjekt. Er du ute etter donasjoner, kunder eller investorer?
2.    Lag en historie som engasjerer. Du er forhåpentligvis supermotivert for ideen din, så hvordan kan du trekke oppmerksomhet fra andre? Du må engasjere folk og holde de engasjert gjennom historien din.
3.    Hva får bidragsyterne igjen? Du er avhengig av bidragsyterne når du benytter deg av folkefinansiering så fokuser på hva som motiverer de til å investere i ditt prosjekt.
4.    Vær aktiv etter du har lagt ut prosjektet ditt på en folkefinansieringsplattform. Ikke sett deg med bena på bordet og forvent at massene vil finne deg. Bruk sosiale medier til å fortelle og skryte og bruk støttespillere som venner og familie.
5.    Lag en plan og hold deg til den. Den seriøse gründeren har en detaljer forretningsplan. Integrer planen for crowdfunding i denne og si noe om hvor lenge prosjektet skal ligge ute, hvor mye midler er du avhengig av å samle inn, hva er neste steg og lignende?


Les også: Venture fond, reddende engel?


Selv om det er flere som driver med folkefinansiering i Norge er det ikke fritt frem for å drive slike tjenester. Verdipapirhandelloven krever konsesjon for at noen kan drive med investeringstjenester, for å beskytte mot svindel og useriøse aktører. Noen aktører som tilbyr folkefinansiering med aksjer som belønning er FundedByMe, NewJelly, Myshare.Live og Bidra.no. Kun sistnevnte har i dag konsesjon som de får gjennom det finske selskapet Invesdor.


Kilder:
www.dnb.no
www.dn.no
www.wikipedia.org
By Emma, 28 Apr 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18