Ringvirkningene etter Brexit | Livsstil | CompareKing
Pengene flyr i forskjellige retninger etter Brexit

Tiden etter Brexit

Før valget om Storbritannia skulle forbli i den europeiske unionen eller ikke, var det store ringvirkninger i aksje- og valutamarkedet grunnet stor usikkerhet om utfallet. Det britiske pundet svekket seg, men de fleste økonomene prøvde å berolige oss med å si at Storbritannia ikke kom til å stemme for en brexit, og derfor ville ting gå tilbake til normalt rett etter valget. Dette ble halvveis riktig. Et lite flertall stemte for at Storbritannia skulle forlate EU, så brexit ble en realitet, men kort tid etter så det allikevel ut som at markedet balanserte seg og ringvirkningene var ikke lenger så tydelige. Jeg vil benytte anledningen til å beklage for stillheten i sommer, men jeg har begynt på denne artikkelen flere ganger og har kommet til litt forskjellig konklusjon hver gang. Nå har det roet seg betraktelig, og etter en tur til England kan jeg til slutt fullføre.

 

Ikke rent bord

Det ble ikke enstemmig, og det var ikke en gang alt for mange stemmer som skilte de to sidene når Storbritannia skulle velge om de skulle bli eller forlate EU. Kort tid etter at resultatet kom om at flertallet, tross snaut, ønsket å forlate EU ble det mye bråk fra mange kanter. Noen jublet for seier, mens andre ønsket gjenvalg. Faktisk så ble det skrevet at så mange som 1,2 millioner britiske velgere skulle ønske at de ikke hadde stemt for en brexit. Dette ble publisert i avisen The Independent og var basert på en undersøkelse gjort av Opinion. Det var også 3 prosent av dem som stemte for å bli i EU som angret på stemmen de avga. Med en valgdeltagelse på 72 prosent sa over halvparten av de spurte at deres oppfatning er at Storbritannia er i forverret posisjon både økonomisk og i verden som en følge av folkeavstemningen. Det kan forklare en del av vantroen som later til å ha oppstått, nesten 10 prosent tror også at Storbritannia ikke kommer til å forlate EU, selv om valgresultatet sa nettopp dette. Det ble jo ikke rent bord, men med 51,9 prosent og 17.410.742 millioner velgere ble det en seier for alle som stemte for utmelding av EU.


Les også: 3 grunner til at Norge kan gå inn i en ny resesjon

 

Stor innvirkning på børsmarkedet

Før folkeavstemningen var det mye svingninger i børsmarkedet og pundet sank en del. Dette var knyttet til usikkerhet i forhold til valget, men det virket som mange i finanssektoren tok bort alvorligheten fra dette med å si at det ville gå over av seg selv. Flere som uttalte seg virket sikre på at Storbritannia aldri kom til å få flertall for å forlate unionen så derfor regnet de med at alt kom til å gå tilbake til normalen rett etter valget. De fikk delvis rett. Bare en uke etter at sjokkmeldingen om Brexit var en realitet, hadde hovedindeksen på Oslo Børs steget med 6,7 prosent og faktisk tatt igjen hele fallet som først var knyttet til Brexit. I tiden rett før folkeavstemningen ble børsen påvirket av spekulasjoner og usikkerhet rundt resultatet av valget og konsekvensene i ettertid. Den siste uken før folkeavstemningen falt hovedindeksen totalt med 6,8 prosent i takt med de øvrige børsene i verden. Selv om resultatet kom overraskende på veldig mange, roet effekten på børsen seg kort tid etter at resultatet ble kjent. En talsperson fra Nordea sa at utslagene i kredittmarkedene bli svært moderat, og i det store og hele knapt synlig. Den europeiske sentralbanken ESB setter i gang tiltak i nødvendige tilfeller for å lette ustabilitet i markedet. Hvis det for eksempel råder tvil om euroen kan statpapirmarkedet sette prisen ned og renten opp på lån fra de minst solide statene i euroområdet. Dette kan gjøre at utslagene blir små og det bidrar til trygghet i markedet. Nordea Markets tror derfor at så lenge markedet føler seg sikre på at euroen er trygg og at ESB vil være tilstede kan de økonomiske konsekvensene av brexit bli ganske små.


Les også: Hvor får vi mest for krona på ferie?
 

 

Tempen av London

På mange måter er London et helt eget lite land i England med over 8,6 millioner innbyggere og finanssektor som styrer svimlende summer. I fjor havnet London på førsteplass i en kåring over verdens finansmetropoler, og nettopp i finansdistriktet ble skuffelsen stor etter at Brexit ble en realitet. E24 skrev at et stort flertall va Londons innbyggere stemte for at Storbritannia skulle bli værende i EU, men det holdt ikke og mange frykter derfor at tiden som verdens finanshovedstad er forbi. E24 snakket med Peter Tarry som jobber for et forsikringsselskap, og ifølge han var Brexit en katastrofe. Ifølge Tarry er de avhengig av stabilitet, og han tror ikke de vil kunne overleve på egenhånd. Han ble derfor overrasket over resultatet og tror mange har stemt på nostalgisk grunnlag. Også Steve Kenny, investor i City var skuffet over resultatet ifølge E24. Han sa at majoriteten nå har stemt for usikkerhet, og selv om EU ikke er et perfekt monster, som Kenny kaller det, var det en kjent klubb som Storbritannia nå har gitt opp og går i møte med det ukjente.
 

Andre ringvirkninger

Det er kanskje ikke overraskende dessverre, men utrolig trist og frustrerende har det vært å lese og høre om den kraftige økningen i hatkrim etter Brexit. Ifølge Vårt Land har rasistiske og hatefulle kommentarer og overgrep mer enn doblet seg etter at flertallet av britene stemte for å forlate EU. Det er tydelig at det er mye følelser knyttet til denne historiske folkeavstemning. På Facebook ble det også mye bråk og det var flere som erklærte at de slettet personer som hadde stemt motsatt av det de selv hadde stemt. Skottland er en historie for seg selv som det ikke er tid til å skrive om her, men jeg tror ikke vi har sett alt som er å se av ringvirkninger enda. David Cameron gikk av som statsminister, og det kommer nok til å ta litt tid før vi får vite hva de praktiske følgende blir rundt utmeldingen.


Kilder:
www.dn.no
www.aftenposten.no

 
By Emma, 30 Sep 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18