I farvannet til oljenedturen | Livsstil | CompareKing
Oljekrisen har frembragt både positive og negative konsekvenser

Tiden etter oljen

Det begynner å bli en stund siden man kunne lese om at Norge ikke kunne regne med å leve på oljeinntekter for all tid fremover. I januar i fjor kunne du lese en artikkel her med tittelen er det norske oljeeventyret over? Og det spørsmålet er like aktuelt den dag i dag, eller til og med besvart. Oljenedturen ble en realitet, oljekrise til og med. Tusenvis har mistet jobbene, omstillinger i mange forskjellige sektorer har vært nødvendig, men heldigvis har ikke alle omstillingene vært negative. Tross i at Sola fylke har tatt en skikkelig støyt har de en ordfører som nærmest sprudler med optimisme for fremtiden. For enkelte andre så har oljekrisen blitt det nødvendige sparket bak for å starte et helt nytt eventyr. Kort oppsummert er noen drømmer knust, men noen er samtidig oppfylt med bakgrunn i oljekrisen.

 

«Tomt» for svart gull

Det er ingen tvil om at store endringer er satt i sving i Norge, og produktivitetskommisjonen har navngitt en NOU «Ved et vendepunkt: Fra ressursøkonomi til kunnskapsøkonomi». Rights.no har skrevet om denne utredningen på sine sider, og ett av poengene derfra var at det kan virke som dette vendepunktet tok oss litt på senga, som kan skyldes at oljerikdommen rett og slett har gjort oss litt late. Ja, vi står ovenfor en ny tid, men det er ikke første gang et samfunn må kaste seg rundt og henge med i svingene. Noe som preger tiden vi går inn i nå er eldrebølgen, høy innvandring og økende migrasjon til Europa. Rights.no påpekte at verden har vært igjennom mange tekno-økonomiske paradigmeskifter som hver gang endrer menneskenes levesett. Det er ofte også epoker som på en eller annen måte hever velstanden. Epokene kjennetegnes ved at det blir klart mot slutten hvilken teknologi som er utbrent, det vil si at radikale endringer må til for å oppnå forbedringer. I lys av dette perspektivet kan vi anta at vi nærmer oss slutten på olje-epoken, og nå må mange endre levesett og utvikle kunnskapen sin for å starte en ny epoke og heve velstanden.


Les også: Tiden etter Brexit

 

Fra oljekrise til grønne gevinster!

For enkelte ble nedturen som gjorde at vi ikke lenger kunne regne med rikdommene fra havbunnen en uventet opptur. NRK.no la ut historier fra mange personer som ble direkte påvirket av oljekrisen og en av dem var gründeren Anne-Lise Heggland. Hun jobbet som økonomisjef i et av Norges største riggselskap i mange år, men mottok sluttpakke i fjor og har sammen med ektemannen Per Hassel Sørensen startet et grønt eventyr og oppfylt en drøm. En annen som nesten gledet seg over det som inntraff var den miljøbevisste studenten Nicolas Kolnes-Cassis. Han sa til NRK at oljen nærmest har fungert som en sovepute for Rogaland, og håper at omstillingen skal vekke fylket. Ifølge Nicolas er dette verdens beste mulighet til å gjøre noe nytt og mye bedre. Enda en person som gledet seg over noen av miljøfordelene var bonden Arnstein Røyneberg. Han sa at oljeboomen var så stor at den hemmet veksten deres. Familiegården ligger tett på Forus næringspark og i flere år har oljeselskapene spist seg nærmere og nærmere jordene hans. Han valgte å se det positive ved dette og tror mange nå kan komme ut av oljeskyggen, i tillegg forespeiler han at grønn næring kommer til å bli viktigere enn olje om 40 år.


Les også: Boligmarkedet i 2016 har levert over all forventning.Verst for de som la alle eggene i oljefatet

En av grunnene til at oljesuksessen ble så stor var at mange viet livet sitt til bransjen, og kompetansen og kunnskapen som har utviklet seg innen feltet er imponerende. Mange valgte oljerelaterte utdannelser med en trygghetsfølelse om at de både skulle ende opp med en trygg jobb for alltid, samt tjene masse penger. De som fikk jobb i bransjen tidlig, har fått nyte av gode lønninger, men det er dessverre verre for de som står ferdigutdannet nå og møter en mye mere usikker fremtid. En av de var Espen Sigmundstad som snart er ferdig utdannet som petroleumsgeolog. Han sa til NRK at han ikke har gitt opp oljen tross alt, og vil bare fokusere på å finne en jobb der han kan bruke kompetansen sin, uansett om det blir i oljebransjen eller ei. En annen som følte at mulighetene hans ble betydelig innskrenket etter oljenedturen, var Roger Vestvik. Han jobbet 13 år i bransjen og var en høyt spesialisert oljeingienør, men mistet jobben høsten 2015. Han sa til NRK at det var trist å ikke føle seg ønsket, men han fortsatte jobbjakten selv om det var lite å søke på for han. Nav-lederen Marit Ladstein sa at det var Norge som så den største veksten, og derfor ble også nedturen desto større. Siden 2014 har arbeidsledigheten steget med over 170 prosent på Sola, og ifølge Ladstein er det de unge i etableringsfasen som har blitt hardest rammet.

 

Hva nå?

Nedgangstidene begynte i 2014 når verden ble oversvømt av olje, og vi så prisene rase nedover. På to år har nå rundt 40.000 norske oljejobber forsvunnet, og i tillegg har de varslet full krise de neste årene. De spå at over 60.000 oljejobber kan ha blitt borte innen 2020. Sola kommune er spesielt hardt rammet, nedbemanningene fortsetter og hoteller, restauranter og leiligheter står tomme. Tross alt er ordfører Ole Ueland positiv og tror at oljen vil være viktig i mange år fremover, men ser for seg at de også vil få andre inntektskilder. Han sa til NRK at det finnes et liv etter oljen og tror på en opptur etter rekordetablering av nye bedrifter. Får alle som kun ser dystert på oljekrisen får ta litt av optimismen til ordføreren. Det er jo ikke første gang det er snakk om en omstilling, og når det allerede har kommet mye godt ut av det, er nok fremtiden lys til tross for å ha endret farge.


Kilder:
www.nrk.no
www.rights.no
By Emma, 29 Dec 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18