Hvordan gi et godt jobbintervju | Livsstil | CompareKing
Slå konkurrentene på jobbintervju

Tips for et vellykket jobbintervju

Det spiller ingen rolle om du har være på ett eller 100 jobbintervju. Hvis du har søkt på drømmejobben og blitt innkalt til intervju så er det viktig for deg å gjøre et godt inntrykk så du kan sikre deg jobben. Jobbintervjuet er et formelt, ofte standardisert, møte. Det hender også at du konkurrerer med mange andre like kandidater, så det gjelder å skille seg ut så det er deg de husker og ønsker å ansette. Her har vi samlet en del tips som vi forhåpentligvis vil hjelpe deg for å gjennomføre et vellykket jobbintervju.

Les også: Slik finner du jobb i et tøft arbeidsmarked

Forberedelse

Jo bedre forberedt du er til jobbintervjuet, jo mer profesjonell vil du fremtre og tryggere vil du føle deg. Finn ut litt om arbeidsplassen på forhånd, du vil ofte få spørsmål om dette så da vil du virke interessert og godt forberedt. Besøk virksomhetens nettsider og sett deg inn i verdier, profil, samarbeidspartnere og oppgaver. Forbered deg på ulike spørsmål og øv på svarene dine. Du vil som regel få spørsmål om yrkeserfaring, utdanning, interesser og hvorfor du har valgt fagområdene dine. Det er lurt å tenke igjennom på forhånd hvordan du ønsker å presentere deg. Skriv det ned og øv deg på hva du skal si på forhånd. Det er også vanlig at du blir bedt om å fortelle om konkrete situasjoner hvor du har benyttet de egenskapene selskapet ser etter. Disse egenskapene finner du som regel i stillingsannonsen. Jo flere gode konkrete eksempler du har, jo større er sjansen for at de velger deg for jobben. Gjør klar søknad, CV, attester og referanser og gå igjennom dette før intervjuet.

Sosiale medier

Før du møter på intervju, eller helst før du sender inn søknad, er det viktig å være bevisst på hvordan du presenterer deg selv i sosiale medier. Det er blitt veldig vanlig at rekrutterere Googler kandidater, så da er det uheldig for deg om noe upassende skulle dukke opp fra Instagram eller Facebook. Som aktiv jobbsøker bør du ha en god, oppdatert og beskrivende LinkedIn-profil med et profesjonelt portrettbilde.

Førsteinntrykk

Etter en god forberedelse føler du deg forhåpentligvis klar for intervjuet. Jo mer du har gått gjennom på forhånd jo færre overraskelser vil intervjuet by på. Det neste du må tenke på da er at den eller de som intervjuer deg ofte vil danne seg et inntrykk av deg allerede i løpet av de første minuttene. Dette kan sette tonen for resten av intervjuet så sørg for at du gir et godt førsteinntrykk. Det vil si at klær og kroppsspråk står i fokus. Det du har på deg må passe stillingen du intervjues for. Det kan være lurt å sjekke hva kleskoden er på arbeidsplassen og kle deg deretter. Når du håndhilser bør du ha et fast og godt håndtrykk og se intervjueren i øynene når du presenterer deg. Er det flere til stede håndhilser du på de også.

Les også: Norges mest attraktive arbeidsplasser

Nervøsitet

Tim Rosenkilde, ansvarlig for outplacement (Jobb og Karriere) i Impact AS, har snakket med Dagens Næringsliv om dette temaet. Han forklarte at for noen er intervju-situasjonen så stressende at de har vanskeligheter med å gjennomføre. Det er heller ikke uvanlig, noen blir svette i hendene og andre blir kanskje urolig i stemmen. Et intervju er en unormal situasjon som tar fra deg trygghets- og kontrollfølelsen du kanskje har ellers. Du vet ikke nøyaktig hva intervjuerne vil spørre om eller hva de tenker om deg, sier Rosenkilde til DN.

Hans beste tips er blant annet å være forberedt som vi allerede har nevnt, og øve på forhånd. I tillegg uthever han at det er viktig å være uthvilt og mentalt årvåken før intervjuet, ta gjerne en spasertur. Unngå store doser kaffe, mat sigaretter eller snus rett før intervjuet da dette bare vil trigge nervene dine ekstra. Under intervjuet sier Rosenkilde at det er anbefalt å finne en komfortable sittestilling så du kjenner at kroppen kan hvile mot stolen. Hvis du har lett for å svette, bør du tenke på det i forhold til klesvalg. Pust med magen. Får du jernteppe, så er det ikke noe i veien for å si at du er nervøs, du er garantert ikke den første som har blitt nervøs under et intervju. Aksepter for deg selv også at du er nervøs, hvis du prøver å undertrykke følelsen vil den bare forsterke seg. Ikke vær redd for å ta pauser hvis du trenger å tenke litt på svaret ditt og still spørsmål om noe er uklart. Det beste tipset, det mener hvert fall undertegnede, er å tenke at du er innkalt til intervju fordi de er interessert i deg. Husk at du er der for å intervjue de og på en måte, for å finne ut om dette er et sted du har lyst til å arbeide. Bare vær tilstede i samtalen med alle sansene dine istedenfor å analysere deg selv og situasjonen, da skal du se at du får gitt et godt intervju og kan gå hjem med hevet hode.

Jobbintervjuet

Hvis du har forberedt deg godt, kledd deg riktig, fått nervene i sjakk og har alle papirene dine klare så går forhåpentligvis resten veldig fint. Mange intervjuere ber deg nevne dine styrker og svakheter så det kan du like gjerne tenke igjennom før du går på intervjuet. Selv om du ikke bør legge ut om alle dine svakheter så bør du hvert fall ikke lyve. Svar ærlig og gjennomtenkt. Ikke anstreng deg for å svare det du tror de vil høre, men heller hva du føler er riktig for deg. Da trenger du ikke konsentrere deg om å prestere og samtalen vil gå lettere. Mot slutten av intervjuet er det vanlig at intervjueren spør deg om du har noen spørsmål, og dette er nok en mulighet for å vise at du er seriøs og interessert. Eksempler på spørsmål kan være:

  • Hvorfor er det ledig stilling?
  • Hvem blir dine nærmeste kollegaer og samarbeidspartnere?
  • Hvordan er arbeidsmiljøet på arbeidsplassen?

Ikke spør om ting som allerede er nevnt i intervjuet eller utlysningen så viser du at du har fulgt med. Hvis du ikke får tilbakemelding mot slutten er det ikke noe i veien å be om det. Hvis du spør om de har noen innvendinger til å ansette deg så får du muligheten til å takle det der og da.

Vi håper dette er til hjelp og ønsker deg lykke til i jobbjakten!

Kilder:

www.forskning.no

www.dn.no

www.jobbsøk.no

By Emma, 12 Aug 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18