Slik kan du sikre deg drømmeboligen

Tips til boligkjøp

Enten du skal kjøpe ditt første eller femte hjem så kan det være mange ting du lurer på før du tar det store steget. Det er en stor forpliktelse å ta opp et boliglån så valg av bolig bør ikke tas lett på og det er mye å tenke på. Helt fra du bestemmer deg for å kjøpe et hus eller en leilighet, til du signerer kjøpekontrakten er det mange potensielle fallgruver hvis du går forhastet inn i hele prosessen. For å gjøre det enklere for deg har vi satt sammen masse tips og henvisninger til alt du kan trenge for å ta en veloverveid beslutning og flytte inn i drømmeboligen. Vi har også skrevet en artikkel spesielt for unge boligkjøpere, men her er det tips for alle.

Eie eller leie?

Forhåpentligvis faller du ikke av lasset allerede her, men det er viktig å være helt sikker på at man både har råd til å kjøpe og at det er det beste valget i den situasjonen man befinner seg. På kort sikt er det lurt å leie, men i det lange løp lønner det seg å eie. Rentenivå og boligpriser vil ha en innvirkning på akkurat hvor lønnsomt det er å eie en bolig, men jo lenger du har eiendommen, jo større er sjansen for å selge med fortjeneste. Tenk derfor på hvor lenge du vil bo i boligen du kjøper og ta med i beregningen om du har planer for å utvide familien eller lignende i denne tiden.

De største fordelene med å eie er at du får med deg verdistigningen når du er inne på boligmarkedet, du bestemmer når du flytter, pusser opp, bygger på o.l., og du får skattefradrag for rentekostnadene på boliglånet. Ulempene er at du må betale for alt av vedlikehold og du kan risikere at boligprisene faller. Til sammenligning er det beste med å leie at du ikke trenger å bekymre deg for boligprisene, vedlikeholdskostnader eller egenkapital større enn depositumet. Du får altså en større økonomisk fleksibilitet, kan spare i BSU mens du leier og det blir lettere og billigere å flytte. Noen av ulempene med å leie er at du ikke får noe igjen for pengene dine, bortsett fra tak over hodet og du må forholde deg til utleierens regler angående oppussing, husdyr o.l. I tillegg kan utleieren bestemme seg for å avslutte leieavtalen.

Boliglån

Når du har bestemt deg for å kjøpe er det på tide å finne ut hvor stort lån du kan betjene så du vet hvilket prisnivå du må holde deg til i søket etter ditt neste hjem. Noen banker tar høyere renter og gebyrer enn andre, så kontakt flere banker og be om tilbud på hva du kan få låne. Det kan også lønne seg å lære noen nøkkelbegreper før du går i banken, for eksempel er det en fordel å vite forskjellene på serielån og annuitetslån. Aftenposten har en lang liste som forklarer disse begrepene, samt alle andre nyttige begreper knyttet til boligkjøp. Når du skal begynne å søke om lån må du finne frem papirer som lønnslipper og selvangivelse. Finansieringsbeviset gir deg rammen for et nytt boligkjøp og sier deg hvor langt du kan gå i en budrunde, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha, og hvor mye lånet vil koste. Normalt er minimumskravet til egenkapital 15 % av kjøpesummen. Hvis du ikke har spart opp alt du trenger kan du lese om å bruke forbrukslån som egenkapital til boligkjøp.

Se etter bolig

Når du har boliglånet på plass kan du begynne å lete etter en bolig som passer for deg. Det finnes flere kategorier, som borettslagsleilighet, selveierleilighet, enebolig osv. Hvilken kategori boligen hører til i vil påvirke prisen. Oversikt over boligmarkedet får du via internett eller ved å lese boligannonsene i avisene. Lær deg til å lese hva boligannonsene sier, en slags ordbok for annonser finner du i begrepslista fra Aftenposten. Tenk også over om du skal bo i boligen lenge så du vet om du må finne en bolig som bare passer livsstilen du har nå eller om du må tenke 10 år frem i tid.

Visning

I ett hett boligmarked kan det være vanskelig å vinne frem blant de mange interesserte på visningene. Et alternativ er å kuppe visningen. Hvis du ikke vil det anbefaler vi deg å bruke sjekklister så du vet hva du bør se etter på visningen. Som kjøper har du undersøkelsesplikt så sjekkliste er et supert hjelpemiddel. Det kan også lønne seg å ha finansieringsbeviset i bakhånd på visningen da dette er din garanti til selger for at du får boliglån. DNB anbefaler fullstendige sjekklister fra Norges Takseringsforbund:

Finn ut hva du syns er viktig før du går på visning og det kan også være lurt å gå på flere visninger når du finner en bolig du liker, gjerne på dagtid og kveldstid hvis mulig så du får et mer helhetlig inntrykk. Ta deg god tid på visning, les salgsoppgave, takst og egenerklæring nøye, still masse spørsmål og husk å skrive deg på liste!

Budgivning

Budrunden kan bli veldig spennende så sett en maksgrense og hold hodet kaldt. Hvis du har funnet drømmeboligen er det stor sannsynlighet for at du har flere konkurrenter når det kommer til budgivningen. Ifølge nye regler fra 1. januar 2014 skal alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig. Eiendomsmeglerne tilbyr elektroniske løsninger for dette, alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, MMS eller scannet på e-post. Vær obs på og ikke vise finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe banken for bekreftelse på finansiering. By kun på en bolig av gangen da et bud er juridisk bindende. Du burde begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt, så du har noe å høyne med. Første bud skal alltid stå til kl. 12:00 dagen etter visning, etter det kan fristene bli kortere og kortere. Det er da det blir spennende så husk maksbeløpet og hold deg til det. Vinner du budrunden, fikser banken boliglånet.

Kontraktsignering og siste innspurt

Kontraktsmøtet er et møte mellom megler, kjøper og selger. Her ordnes det formelle rundt finansieringen og overtagelsen. Kjøpekontrakten er en skriftlig avtale mellom kjøper og selger så den får en grundig gjennomgang og dere avtaler når eierskiftet skal finne sted. I kontraktsmøtet kan du tegne boligkjøperforsikring hvis det er ønskelig, megler kan anbefale og informere. Kjøpekontrakt er også sikkerhet for lånet så når den er gjennomgått og signert av begge parter, sendes den til banken. Etter det vil lånepapirene være klare for signering og dette må gjøres i god tid før overtakelse av boligen, så megler får kjøpesummen på konto i tide. Så er du endelig i mål og kan flytte inn i ditt nye hjem! Etter alt dette burde du forsikre hjemmet ditt og husk å endre adresse i Skatteetaten.

Kilder:

www.dnb.no

www.dinside.no

www.aftenposten.no

By Emma, 13 Jul 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Generelle vilkår og personvern

Ved å benytte tjenesten Vi tilbyr på denne nettsiden (compareking.no) samtykker du til de vilkår og betingelser som blir presentert nedenfor. Dersom du har noen spørsmål vedrørende våre vilkår, oppfordrer Vi til å ta kontakt med oss på telefon 800 16 689 eller per e-post kundeservice@compareking.no.

1. Behandlingsansvarlig for personopplysningene

Liber Finance AS (organisasjonsnummer 913 062 922), Filipstad brygge1, 0252 Oslo er den behandlingsansvarlige for personopplysningene.

2. Innsamling og lagring av personopplysninger

Ved kontakt med Oss, enten ved utfylling av et søknadskjema via internett, telefon eller på annen måte, oppgir du en del data som så blir lagret i vår database.

Formålet med lagringen av opplysningene (herunder personopplysninger) er å yte den tjenesten som fremkommer på nettstedet, altså å gjennomgå og formidle din lånesøknad. Lagrede opplysninger vil også bli brukt til å forbedre tjenestene våre og til å gi deg svar på de spørsmål du måtte ha. I tillegg vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss slik at vi kan svare på dine spørsmål.

Vi vil med jevne mellomrom vurdere de opplysninger som er lagret for å sikre at vi ikke har registrert opplysninger det ikke er behov for, eller lenger enn det som er tillatt ved lov.

3. Utlevering av personopplysninger

Før vi sender din søknad til våre samarbeidspartnere foretar CompareKing.no en kredittsjekk begrenset til innhenting av informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger. Kredittsjekken foretas av kredittopplysningsbyrået Bisnode.

Dette gjøres for å sikre at du er kvalifisert til å søke om forbrukslån/kredittkort hos våre samarbeidende banker.

I tillegg til den begrensede kredittsjekken som CompareKing.no foretar, vil våre samarbeidspartnere som mottar din lånesøknad også foreta en egen fullstendig kredittsjekk. Gjenpartsbrevet sendes til deg via SMS eller post.

4. Frivillighet, innsynsrett og krav på retting

Det er frivillig å gi fra seg personopplysningene.

Du som bruker kan kreve innsyn i behandlingen av dine personopplysninger, jf. personopplysningsloven § 19.

Videre kan du som bruker ha krav på retting etter personopplysningsloven §§ 27 og 28.

5. Begrensning av ansvar 

Vi er på ingen måte eller under noen omstendingheter ansvarlig for tap eller skade som skyldes opptak av et usikret lån. Før du søker er det viktig at du tenker gjennom dine inntekter og utgifter, slik at du kan se hva du har råd til. Dette er din avgjørelse. 

Videre så er vi ikke ansvarlig for skader som skyldes krig, streik, blokader, norsk eller utenlandsk lovgivning eller andre lignende omstendigheter. Dette gjelder også dersom CompareKing.no selv blir utsatt for lignende. 

6. Elektronisk gjeldsbrev

Ved et eventuelt tilbud kan CompareKing.no og/eller våre samarbeidspartnere sende elektronisk gjeldsbrev per e-post eller post. 

Ingen av disse opplysningene blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker disse opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon brukerne søker. Statistikken er et redskap til å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Dette medfører ingen sikkerhetsrisiko for deg, men du kan stille inn din nettleser slik at den ikke godtar bruk av informasjonskapsler. Gjennom nettleseren din kan du også slette alle lagrede informasjonskapsler. 

Informasjonskapsler

Ved å bruke nettstedet samtykker du til den bruk av cookies som er beskrevet her.

Vi benytter oss av informasjonskapsler, eller cookies. Cookies er små informasjonsfiler som blir liggende igjen på datamaskinen din for at tjenesten vår skal virke best mulig for deg. Informasjonen som lagres kan være opplysninger om hvordan brukerne har surfet på og brukt våre nettsider, hvilken nettleser de bruker, hvilke annonser de har sett og hvordan de har surfet mellom de ulike nettstedene som CompareKing.no samarbeider med.

Ingen av opplysningene som samles inn blir brukt til å identifisere enkeltpersoner. Vi bruker opplysningene til å generere en samlet statistikk som blant annet viser hvilke sider som er mest populære og hvilken informasjon kundene søker etter. Statistikken er et redskap for å forbedre våre tjenester til deg som sluttbruker.

Det er kun Liber Finance AS som bruker opplysningene som blir hentet inn.

Vi benytter oss av følgende cookies: permanente og midlertidige (såkalte øktsbaserte kapsler).  

Permanente kapsler

Permanente kapsler brukes for eksempel for å kunne tilpasse nettstedet etter dine ønskemål, slik at du ikke trenger å stille inn nettstedet til dine ønskemål hver gang du besøker siden.

Midlertidige kapsler (øktsbaserte)

Øktsbaserte kapsler brukes for eksempel for å håndtere innloggingsinformasjon, navigering mellom sider osv.

De fleste nettlesere tillater deg å blokkere spesifikke eller samtlige cookies. For mer informasjon om hvordan du endrer innstillingene for informasjonskapsler, følg lenken som korresponderer med din nettleser.

Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/nb-no/internet-explorer/delete-manage-cookies

Firefox: http://support.mozilla.org/en-US/kb/Cookies

Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH19214 og for iOS - http://support.apple.com/kb/HT1677 

Les mer om informasjonskapsler på nettstedet til Post- og teletilsynet.

Personvern

Ved bruk av tjenester som tilbys på Compareking.no vil du bli bedt om å oppgi visse opplysninger om deg selv til oss. Vi tar personvern på alvor, og vil med dette informere deg om hvordan dine opplysninger vil bli behandlet, hvem som er ansvarlig og hvilke rettigheter du har.

Tjenestene som er tilgjengelige på Compareking.no tilbys av Liber Finance AS, org. nr.: 913 062 922, forretningsadresse: Filipstad brygge 1, 0252 OSLO (referert til som «Liber Finance AS», «vi» eller «oss»). Norsk rett regulerer tjenestene.

Personopplysningsloven med forskrifter og annet relevant lovgivning regulerer Liber Finance AS’ behandling av personopplysninger. Der ikke annet hjemmelsgrunnlag foreligger er ditt samtykke det rettslige grunnlaget for å behandle dine personopplysninger.

Formålet med vår behandling av personopplysninger er delt: Vi behandler dine personopplysninger for å kunne yte deg den tjenesten som tilbys på Compareking.no, det vil si formidling av din lånesøknad til våre samarbeidspartnere (norske banker), inkludert utlevering av visse opplysninger til vår underleverandør Bisnode for kredittsjekk. I denne relasjonen opptrer vi som finansagent etter finansavtaleloven og samtidig er vi databehandler på vegne av våre samarbeidspartnere. Vi har inngått skriftlig databehandleravtale med våre samarbeidspartnere som regulerer vår behandling av personopplysninger til dette formålet. Når du søker kreditt via våre nettsider samtykker du til at vi kan behandle de opplysninger du oppgir til vår finansagentvirksomhet på vegne av våre samarbeidspartnere. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Gjensidige Bank, MyBank, Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans, Axo Finans og Komplett Bank og nærmere informasjon om deres behandling av dine personopplysninger kan rettes til kundesenter@instabank.no, laansoknad@ikanobank.no, post@easybank.no, forbruker@avidafinans.no eller kundeservice@komplettbank.no.

Vi ønsker også å bruke opplysningene vi samler inn om deg til å forbedre våre tjenester slik at innholdet blir presentert for deg på en effektiv og forståelig måte. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Vi ønsker også å kunne bruke opplysningene vi samler inn om deg til å markedsføre andre relevante tjenester og produkter til deg og da på en slik måte at du kun mottar den markedsføringen som er relevant for akkurat deg. Vi ønsker også å utlevere informasjonen til noen av våre samarbeidspartnere slik at de kan tilby deg produkter som er aktuelle for deg. Våre samarbeidspartnere er for tiden: Instabank, Ikano Bank, Easybank, Avida Finans og Komplett Bank. I denne relasjonen er vi selv behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven. Det samme gjelder våre samarbeidspartnere. Når du søker kreditt via våre nettsider blir du spurt om du vil samtykke til at vi bruker dine opplysninger til dette formålet.

Liber Finance AS vil være behandlingsansvarlig for dine personopplysninger når du har samtykket til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Liber Finance AS vil opptre som databehandler på vegne av den enkelte samarbeidspartner når vi opptrer som finansagent (for personopplysninger som samles inn på vegne av bankene med formål om formidling av lån).

Informasjon som du gir oss kan omfatte følgende: personnummer, e-post, mobiltelefonnummer, hvorvidt du er norsk statsborger eller ikke, sivilstatus, antall barn, boforhold, utdanning, arbeidsforhold, arbeidsgiver, inntekt og kontonummer. Det er frivillig å oppgi disse opplysningene og det er frivillig om du ønsker å samtykke til at vi også kan behandle dine personopplysninger som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Informasjon som vi innhenter om deg kan være informasjon knyttet til gjeldsposter. Vi innhenter dette fra Bisnode.

Informasjon som personnummer utleveres til kredittopplysningsselskapet Bisnode som ledd i vurderingen av om du oppfyller vilkårene for å få lån hos våre samarbeidspartnere. Bisnode foretar en kredittsjekk begrenset til informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger.

Vi vil oppbevare personopplysningene dine så lenge vi og våre samarbeidspartnere er pålagt etter norsk lovgivning, og så lenge det er nødvendig for å oppnå formålet med innhentingen, det vil si den behandlingen du eventuelt har gitt ditt samtykke til. Deretter slettes opplysningene.

Liber Finance AS har etablert regler og rutiner for beskyttelse av personopplysninger. Vi er sertifisert av DigiCert og vi benytter kryptert kommunikasjon for all overføring av data. Når vi formidler opplysninger til en tredjepart forsikrer vi oss om at det finnes ordninger og avtaler som sikrer at de behandler opplysningene på en betryggende måte.

Du har rett til innsyn i egne personopplysninger, og du kan kreve retting eller sletting av mangelfulle eller uriktige opplysninger. Du kan også når som helst trekke ditt eventuelle samtykke til at disse kan behandles som ledd i å forbedre våre tjenester og/eller til annen markedsføring som beskrevet ovenfor.

Kontakt oss ved behov på e-post: kundeservice@compareking.no, telefon: 800 16 689 eller send brev til Liber Finance AS, c/o Aker Brygge Business Center, Postboks 1433 Vika, 0115 Oslo.

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu