Alt du trenger å vite om Binære Opsjoner | Investering | CompareKing
Stort vinnpotensiale og høy risiko

Trading eller Gambling? Ja takk, begge deler!

Binære opsjoner er en spennende måte å drive opsjonshandel på nett. På mange måter kan det sies å være enklere å handle enn andre typer opsjoner, og du vet alltid hva risikoen er. Mange kaller det «all or nothing» handel. På godt norsk kan vi si at du kan tjene mye penger, eller tape alt da dette er de to eneste utfallende for en binær opsjon. Det er et trading instrument som følger et underliggende verdipapir, for eksempel en aksje, råvare eller en valuta. Det som skiller denne handelen fra annen trading er at det kan være over på sekunder, og du må ha en formening om utviklingen til det underliggende verdipapiret, før du kjøper en binær opsjon.

Hva er binære opsjoner?

Det ligner mest av alt på et veddemål, men dog med aksjer, indekstall, valutaparringer eller råvarer. Du velger kategori, og satser et beløp. Det er alltid kun to mulige utfall: riktig eller galt. Derav har handelsformen fått navnet binær. Det må allikevel ikke sammenlignes med rulett eller tilsvarende Casino spill, hvor alt er basert på flaks og tilfeldigheter. Det er et veddemål, og man gambler på utviklingen til aktivet, men det er lurt å analysere og gjøre seg opp en mening om hva som er sannsynlig. Du bør derfor legge inn litt forarbeid så du tar en veloverveid beslutning når du kjøper en binær opsjon.

Les også: Hvordan tjene penger på boliginvesteringer

Hvordan fungerer handelen?

Når du handler med binære opsjoner er det alltid en forhåndsbestemt utløpstid som du selv velger blant de alternativene som er tilgjengelig på en gitt plattformen. Utløpstiden kan være alt fra 30 til 60 sekunder til 30 minutter, en time, en dag eller en uke, altså alltid en forholdsvis kort tidshorisont. De aller fleste veddemålene er derfor avgjort allerede samme dag som de inngås. Når du har valgt tidsramme, skal du satse penger på utviklingen. Hvis du tror på et stigende marked for det angitte aktivet, velger du CALL og da vil du vinne hvis det stiger med minst 0,1% ved kontraktens utløp. Hvis du derimot har observert motsatte tendenser og tror at aktivet vil falle i verdi, velger du PUT for å vedde imot markedet. Da tjener du penger hvis markedet faller. Før kontrakten inngås, vil det bli opplyst via plattformen din hvilken mulig utbetaling du kan få, normalt ligger det mellom 75% og 95% av din opprinnelige innsats. Dette vil variere fra plattform til plattform og fra aktiv til aktiv. Det kan derfor være lurt å ha flere plattformer å handle på, ettersom du kan få bedre prosenter på enkelte aktiver på noen plattformer. Det er altså du som velger hva du vil satse på og hvor du vil vedde på at markedet er på vei for ditt aktiv, innenfor den tidsrammen du har satt. Hvis du taper veddemålet, mister du innsatsen. Dette er felles for stort sett alle plattformene. Det er av denne grunn at handelen har fått kallenavnet «All or Nothing Options».

Les også: Valutahandel – Gull- eller Fallgruve?

Øvelse gjør mester

Grunnet vinn/tap forholdet må du alltid vinne flere handler enn du taper for bare å gå i null. Derfor er det viktig å gjøre dette med omtanke. Før du begynner å føle deg trygg på at du har funnet en handelsmetode som fungerer for deg, bør du aldri satse mer penger enn du har råd til å tape. Aldri glem at du taper hele innsatsen, hvis du har veddet feil. For å begynne helt uten risiko kan du øve med en demo-konto. Da satser du ikke faktiske penger, men får satt deg inn i hvordan handelen fungerer. Bare vær obs på at enkelte plattformer krever at du setter inn et depositum før du får muligheten til å handle med en demo-konto, så sjekk ut de enkelte plattformene godt. Når du føler deg trygg på å handle binære opsjoner kan du oppgradere til en ordentlig handelskonto hvis ønskelig. Når du vet hvorfor du velger et gitt aktiv på ett gitt tidspunkt, kan du legge en plan og sette i gang. Kunnskap om markedet kan du få fra nyhetskanaler og informasjonssøkning. Med binære opsjoner kan du handle døgnet rundt og aktivene varierer hele tiden ettersom børsen åpner og lukker. Du bør derfor smøre deg med tålmodighet og ikke gjør forhastede handler. Unngå å handle med store summer på 30-60 sekunders opsjoner da dette kan anses som ren gambling, til og med aktiver som er i voldsom stigning vil ha mange små fall i løpet av et handelsdøgn. Du vil tilegne mer kjennskap til markedet ved å handle mer langsiktig.

Les også: Nysgjerrig på CFD-handel?

Høy risiko

Fordelen med binære opsjoner er at du kan satse forholdsvis små beløp, og alle forhold vedrørende tap og gevinst er kjent på forhånd. Det er allikevel høy risiko forbundet med binære opsjoner. Finanstilsynet beskriver det som høyt spekulativt og de advarer mot aktiviteter fra foretak som tilbyr denne handelsmuligheten uten å ha tillatelse. Hvis du har funnet en eller flere plattformer du liker kan du gå på Finanstilsynets sider for å undersøke om de har tillatelse eller ikke. Binære opsjoner har elementer av både gambling og trading, så det kan være en underholdende måte å få innblikk i trading verdenen på hvis du har lyst til å prøve deg på dette etter hvert. Bare hold hodet kaldt, for du kan gå fra 10 til 100 tusen på minutter. Ikke bare tenk mulig gevinst og sats alt du har hver gang. De som gjør det best handler nesten aldri for mer enn 20% av trading kontoen sin i en handel. Hvis du blir bitt av basillen og har suksess, vil du kanskje avansere til valuta- eller CFD-handel hvor mulighetene og utfordringene er langt større.

Kilder:

www.finanstilsynet.no

www.no.bank-invest.eu

By Emma, 09 Feb 2016
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18