Alt du trenger å vite om venturefond | Investering | CompareKing
Rikinger som sponser andres rikdom

Venturefond - Reddende engel?

Ordet «venture» er engelsk og betyr å våge eller risikere noe. I finansverdenen har ordet fått egne ben og er derfor også definert som en forretningsavgjørelse eller spekulasjon hvor man risikerer noe i håp om profitt. Ordet brukes om investorer for å beskrive aktører som hjelper bedrifter som er over den første etableringsfasen. Hvis du ikke har mye forkunnskap om venturefond og annen støtte som finnes for gründere og nyetablerte selskaper kan det være mange begreper å holde styr på. Her kan du lese om hvilken rolle venture firmaene spiller i Norge og hva det betyr for AS Norge når det går bra for venture Norge.

Reddende engler

Dette er det gründeren Agnes Bergo kaller rikingene som gir deg penger, til Din Side. Hun forklarer at gjennomsnittsengelen er en middelaldrende, rik og erfaren mann som vil ha det gøy, og trenger derfor gründerne like mye som gründerne trenger penger og råd for å få en god start i forretningslivet. Dagens Næringsliv skisserer livsløpet til et gründerselskap og «englene» underveis, de hjelpende aktørene kan noen ganger være en person, og noen ganger et selskap. Når selskapet er i etableringsfasen søker det hjelp hos pre-såkorn aktørene. I selve oppstartsfasen er det såkorn og venture tidligfase som gjelder. Venture senfase hjelper selskaper som står foran en vekstfase og klassifiseres som modne virksomheter. Agnes Bergo, daglig leder for rådgivningsfirmaet Pengedoktoren, anbefaler englevakt og fortalte til Din side at hun selv fikk hjelp da hun realiserte sin forretningsidé. Englene, som Bergo kaller de, har mye erfaring og kompetanse innen det området hvor gründeren prøver å finne fotfeste. Det er en privat investor som går inn i den tidligste fasen i et gründerprosjekt og bidrar med både kapital og kompetanse. Mange forretningsengler er aktive bidragsytere for å utvikle bedriften eller idéen.

Les også: Slik investerer du som proffene.

Ikke bare rosenrødt

Selv om venture aktørene kan være det som gjør at en virksomhet blir en suksess, er de allikevel fortsatt forretningsfolk som også har egen vinning som et hovedmål. Ifølge Bergo er den typiske forretningsengelen i sin posisjon fordi han har solgt sin egen vellykkede bedrift, og har derfor penger han kan investere for å tjene mer penger. I tillegg kan det være tilfredsstillende på et mer personlig nivå, og moro, å kunne hjelpe en gründer opp og fram. Begge parter vinner på at selskapet gjør det bra, og engelen bidrar derfor med mer enn bare kapital. Mange har kontakt med gründeren flere ganger i uken og det er heller ikke uvanlig med en engel i styret. Bergo advarer samtidig mot når dette forholdet ikke bare blir rosenrødt. Hun sa til Din side at to sterke viljer kan stå mot hverandre. Engelen har gjort suksess så vet hvordan alt skal gjøres, mens gründeren er en selvstendig verdensmesterspire med en god idé. Siden gründeren er avhengig av kapital og kompetanse, gjør han lurt i, og må ofte, svelge stoltheten.

Les også: Hvordan tjene sin første million.

Veien videre

Etableringsfasen kan være den mest prøvende for mange, men veien videre er ikke alltid den enkleste heller. De som hjelper bedrifter i denne fasen kalles venture og bidrar til videreutvikling og vekst. Det kan for eksempel gjøres med omstrukturering. I noen tilfeller kan det også føre til at gründeren gir fra seg makten til ny ledelse. Et venturefond er et selskap som forvalter kapital på vegne av investorer. Mange venturefond spesialiserer seg på ulike bransjer, og de investerer i vekstselskaper som ikke er børsnotert. Noen venturefond som investerer i en tidlig utviklingsfase er Hafslund Venture, Northzone Venture, Verdane Capital, NeoMed Management, Selvaag Venture, Energy Ventures, Hydro Technology Venture og Teknoinvest bare for å nevne noen. Hvis en gründer står foran en kraftig vekstperiode og trenger finansiering kan det være en god tid for å søke hjelp hos et venturefond.

Les også: Lett å bli rik i Norge.

Venture Norge vs. AS Norge

Erik Hagen fra Viking Venture og Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening fortalte til Dagens Næringsliv at den sterke avkastningen nå rapportert i norske venturefond er en gladnyhet for de, men dessverre en signal på at AS Norge lider. Det årlige investeringsnivået har falt med en milliard kroner siden 2007. Ifølge Eckhoff Høvding fant norske og utenlandske venturefond kun 13 nye norske selskaper å investere i, i 2014. Det er rekordlavt, og ifølge Hagen et katastrofalt tall. Han forklarer videre, til DN, at det er investors marked. Med det mener han at markedet har et stort kapitalunderskudd, som gjør at ventureselskapene kan slappe av å vente på at bedriftene de har investert i skal få opp inntjening. I tillegg får de gjort investeringer til gunstige priser fordi det er liten konkurranse. Han uthever at man er avhengig av venturekapital for å få til ny virksomhet i Norge, spesielt nå som vi skal omstille fra en olje- og gassfokusert økonomi. Han sier at det kan bli vanskelig når det er så lite tilgjengelig kapital i Norge. Ifølge Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge er problemet at investormiljøene for gründerbedriftene i Norge flytter seg ett hakk mot høyre, bort fra sitt opprinnelige formål. Det vil si at det er mye hjelp for de som allerede er noe etablert og bare ruster seg for sterkere vekst. Pre-såkorn og såkorn aktørene mangler, så ingen «sår gresset», står det forklart i DN. Syversen mener dette viser til et system som ikke fungerer. Selv om det på lang sikt kan bety litt svakere avkastning for venturefondene ønsker Hagen fra Viking Venture mer kapital i markedet og økt konkurranse.

Kilder:

www.dinside.no

www.dn.no

www.dictionary.reference.com

By Emma, 05 Dec 2015
imageEmma

Har studerat psykologi vid Göteborgs universitet, arbetat med sälj och kundeservice men är nu frilansande skribent för CompareKing.se

Se flere tilbud under

Signer med bankid Signer senere
Steng vindu

Hei,
Vi er tilgjengelige på chatten mandag-torsdag mellom 9-21 og fredager mellom 10-18